The Road to Lisbon [4]: Slovenië.

Ook op dinsdag stellen wij een kandidaat van het Eurovisiesongfestival voor. We doen dit niet in alfabetische volgorde maar op basis van de resultaten van vorig jaar. Vandaag is het de beurt aan Slovenië.

Selectieprocedure
De Sloveense omroep RTVSLO bleef ook dit jaar trouw aan zijn nationale voorronde EMA. Maar door de winst van Salvador Sobral werden de kandidaten van EMA verplicht om hun inzending tijdens de halve finale te zingen in het Sloveens. Tijdens de finale was er een vrije taalregel waarvan er maar twee van de acht kandidaten gebruik van hebben gemaakt. Een vakjury bestaande uit de verschillende regio’s van Slovenië en de kijker mochten samen beslissen wie het land mag vertegenwoordigen in Lissabon. De keuze viel op Lea Sirk met Hvala, ne!, geschreven door Lea Sirk en Tomy DeClerque. Opvallend was dat de kijker Lea Sirk maar op een vierde plaats zette, toch was de punten van de vakjury voldoende voor de overwinning.
Wie is Lea Sirk?
Lea Sirk is geboren op 1 september 1989 in de Sloveense stad Koper. Sinds jonge leeftijd is ze geïnteresseerd in muziek en speelt sinds haar vijfde blokfluit. De carrière van Lea startte pas echt in 2006 toen ze haar eerste single Povej mi, kdaj uitbracht. In Lissabon zal het niet de eerste keer zijn dat Lea op het podium van het Eurovisiesongfestival zal staan want in 2014 was ze één van de achtergrondzangeressen bij de Sloveense inzending van Tinkara. Maar zelf wou de zangeres ook als solo-artiest op het podium van het Eurovisiesongfestival staan, daarom nam ze in 2009 en 2017 deel aan de Sloveense voorronde EMA. In beide jaren haalde ze de finale niet.
Op het Eurovisiesongfestival
Tijdens de loting voor de indeling van de halve finales werd bekend dat Slovenië zal deelnemen aan de tweede halve finale op donderdag 10 mei 2018. Lea Sirk zal aantreden in de tweede helft van de show, een startpositie is nog niet bekend. 

Versus

Welke Sloveense inzending was de beste? De inzending van 2017 of 2018? Stem vanaf 12:00 mee via onze Twitterpagina.

Slovenië & het Eurovisiesongfestival

Slovenië was één van de drie debutanten op het Eurovisiesongfestival in 1993. Het land moest daarvoor wel door de speciale voorronde “Kvalifikacija za Millstreet”. In totaal nam het land al 22 maal deel aan het festival waarvan in 1995 en 2001 het beste resultaat werd behaald, een vijfde plaats. Vorig jaar stuurde het land Omar Naber naar het festival maar hij slaagde met zijn On My Way niet in om de finale te bereiken.

Planning
Morgen stellen we de kandidaat uit Malta voor.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.