The Road to Lisbon [3]: Letland.

Een nieuwe werkweek is aangebroken maar dat belet ons niet om de kandidaten voor het Eurovisiesongfestival verder aan je voor te stellen. We doen dit niet in alfabetische volgorde maar op basis van de resultaten van vorig jaar. Vandaag is het de beurt aan Letland.

Selectieprocedure
Na het povere resultaat in Kiev bleef de Letse omroep trouw aan het concept van Supernova om hun kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Er werden een paar kleine wijzigingen aangebracht zoals een online voorronde, nieuwe uitzenddag, nieuwe presentatoren en het schrappen van de halve finale. In elke voorronde werden er twee kandidaten geselecteerd voor de finale op zaterdag 24 februari. Door technische problemen werd er tijdens de tweede voorronde een finalist verkeerd aangeduid. Hierdoor traden er in de finale zeven kandidaten aan. De winnaar werd gekozen door een combinatie van vakjury’s, televoting, online-stemmen en streaming op Spotify. Het was Laura Rizzotto die Supernova 2018 kon winnen met Funny Girl. Het is een zelfgeschreven nummer.
Wie is Laura Rizzotto?
Laura de Carvalho Rizzotto is geboren op 18 juli 1994 in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Toch heeft de zangeres banden met Letland want haar vader en grootmoeder zijn Letse staatsburgers. De jeugd van Laura speelt zich voornamelijk af in Boston waar ze in 2013 ook afstudeerde aan de musicalschool. Haar muzikale carrière begon al in 2009 toen ze een platencontract kreeg bij Universal. In 2011 kwam haar debuutalbum Made In Rio op de markt en kreeg haar carriere een echte boost in Brazilië. Naast het zingen is Laura ook zangcoach. Zo begeleide ze Jennifer Lopez verschillende jaren voor haar Portugees. De laatste jaren is Laura ook meer en meer te vinden in haar vaderland Letland.
Op het Eurovisiesongfestival
Tijdens de loting voor de indeling van de halve finales werd bekend dat Letland zal deelnemen aan de tweede halve finale op donderdag 10 mei 2018. Laura Rizzotto zal aantreden in de tweede helft van de show, een startpositie is nog niet bekend. 
Versus
Welke Letse inzending was de beste? De inzending van 2017 of 2018? Stem vanaf 12:00 mee via onze Twitterpagina.

Letland & het Eurovisiesongfestival
Letland debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 2000 en was hiermee de laatste Baltische staat die deelnam aan het festival. Het land kende meteen een goed debuut toen Brainstorm derde eindigde met het nummer My Star. De eerste overwinning van Letland was in 2002 toen ze eigenlijk op het nippertje mochten deelnemen aan het festival. Portugal had zich in dat jaar teruggetrokken en Letland nam daarom de plaats in met Marie N. I Wanna werd onverwacht winnaar in Talinn. Na 2002 kreeg Letland het moeilijk op het Eurovisiesongfestival. Tussen 2009 en 2014 geraakte het zes jaar op rij niet naar de finale. Sinds de invoering van Supernova in 2015 werden er opnieuw een top tien plaats behaald. Vorig jaar kon Letland zich niet plaatsen voor de finale.
Planning
Morgen stellen we de kandidaat uit Slovenië voor.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.