The Road to Lisbon [11]: Tsjechië.

Vandaag gaan we verder met onze voorstellingsronde van de kandidaten van het Eurovisiesongfestival. We doen dit niet in alfabetische volgorde maar op basis van de resultaten van vorig jaar. Vandaag is het de beurt aan Tsjechië.

Selectieprocedure
De Tsjechische omroep CT organiseerde voor het eerst sinds 2008 een soort van nationale voorronde. Er kwam geen show op de nationale televisie maar alles gebeurde via het internet. Iedereen die wou kon op zijn stem uitbrengen op vijf kandidaten, die resultaten telden voor 50% mee. De andere 50% kwam van een internationale jury die bestond uit oud-deelnemers van het Eurovisiesongfestival. Op maandag 29 januari kwam Mikolas Josef met Lie to Me als winnaar uit de bus. Het is een zelfgeschreven nummer.
Wie is Mikolas Josef?
Mikolas Josef is geboren op 4 oktober 1995 in de Tsjechische hoofdstad Praag. Hij is afkomstig uit een muzikale familie en zo leerde hij op zijn vijfde gitaar spelen. Mikolas studeerde af aan de International School in Praag en later behaalde hij ook zijn diploma aan de Londense Academie voor Muziek en Dramatiek. Hij werd vanaf zijn zeventiende bekend door zijn modellencarrière. Enkele jaren geleden verliep hij de piste van model om zich volop te concentreren op zijn zangcarrière. Zijn eerste single Hands Bloody werd eind 2015 gelanceerd en daarna volgenden nog verscheidende singles. In 2016 kwam hij voor het eerst in contact met het Eurovisiesongfestival. Hij zou het land gaan vertegenwoordigen met My Turn. Hij sloeg het aanbod af omdat het nummer niet bij hem past. In Kiev werd het nummer gezongen door Martina Barta.
Op het Eurovisiesongfestival
Tijdens de loting voor de indeling van de halve finales werd bekend dat Tsjechië zal deelnemen aan de eerste halve finale op dinsdag 08 mei 2018. Mikolas zal aantreden in de eerste helft van de show, een startpositie is nog niet bekend. 

Versus

Welke Tsjechische inzending was de beste? De inzending van 2017 of 2018? Stem vanaf 12:00 mee via onze Twitterpagina.

Tsjechië & het Eurovisiesongfestival

Het land maakte maar laat zijn debuut op het Eurovisiesongfestival. Na wat mislukte pogingen zagen we Tsjechië in 2007 voor het eerst op het festival. Ze stuurden toen de band Kabat naar Helsinki. Ze eindigden laatste in de halve finale en dat was niet voor de laatste keer. In 2009 gaf het land er de brui aan en keerde pas in 2015 terug naar het festival. Een jaar later, in 2016 werd de eerste finaleplaats bereikt met I Stand.

Planning
Morgen stellen we de kandidaat uit Estland voor.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.