The Road to Lisbon [10]: Albanië.

Ook in de nieuwe werkweek stellen wij de kandidaten van het Eurovisiesongfestival voor. We doen dit niet in alfabetische volgorde maar op basis van de resultaten van vorig jaar. Vandaag is het de beurt aan Albanië.
Selectieprocedure
Eind vorig jaar organiseerde de Albanese omroep RTSH voor de 56e keer Festivali i Këngës. Sinds 2004 dient dit programma als voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Voor de editie van 2017 werden er twee halve finales georganiseerd met elf kandidaten. Veertien kandidaten stotte door naar de finale op 23 december. Een combinatie van vakjury (50%) en kijkers (50%) besliste wie Albanië mag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Lissabon. De keuze viel op Eugent Bushpepa met het nummer Mall. Het is een zelfgeschreven nummer van de zanger. Vorige week werd de herwerkte versie van Mall naar buiten gebracht.
Wie is  Eugent Bushpepa?
Eugent Bushpepa is geboren op 2 juli 1984 in de Albanese stad Rrëshen. Vanaf een jonge leeftijd is de zanger bezig met zingen. In Albanië werd de zanger bekend in 2006 toen hij zijn carrière begon bij Top Channel. Sindsdien is zijn populariteit gestegen in het land. Naast zingen in de zanger ook actief als presentator en acteur. In 2007 ondernam Eugent zijn eerste poging om Albanië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Hij was de frontzanger van de band Sunrise maar haalde de finale niet.
Op het Eurovisiesongfestival
Tijdens de loting voor de indeling van de halve finales werd bekend dat Albanië zal deelnemen aan de eerste halve finale op dinsdag 08 mei 2018. Eugent Bushpepa zal aantreden in de eerste helft van de show, een startpositie is nog niet bekend. 

Versus

Welke Albanese inzending was de beste? De inzending van 2017 of 2018? Stem vanaf 12:00 mee via onze Twitterpagina.

Albanië & het Eurovisiesongfestival

Albanië maakte in 2004 zijn debuut op het Eurovisiesongfestival. Hun debuut was een succes want Albanië overleefde de halve finale en bereikte met The Image of You een zevende plaats in de finale. Hierop mocht Albanië in 2005 direct aantreden in de finale. Sindsdien heeft het land zes keer de finale weten te bereiken. In 2012 behaalde het land zijn beste resultaat toen Rona Nishliu een vijfde plaats bereikte met Suus. De laatste keer dat Albanië de finale van een Eurovisiesongfestival haalde was in 2015.

Planning
Morgen stellen we de kandidaat uit Tsjechië voor.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.