The Road to Kiev [12]: Slovenië.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks ‘The Road to Kiev’. Vandaag trekken we naar Slovenië, zij sturen een oude bekende.

Omar Naber is geboren op 7 juli 1981 in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. De Slovenen maakten voor de eerste keer kennis met Omar in 2004 door zijn deelname aan de talentenjacht Bitka talentov, een jaar later mocht hij het land vertegenwoordigen met zijn eigen nummer Stop op het Eurovisiesongfestival in Kiev. Hij behaalde toen een twaalfde plaats in de halve finale. In het zelfde jaar volgde zijn eerste officiële album. Omar probeerde in 2009,2011 en 2014 nog eens om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival maar kon toen de wedstrijd niet winnen. Drie jaar later lukte het hem wel om de Sloveense voorronde te winnen met het nummer On My Way.

De Sloveense omroep RTVSLO organiseert elk jaar de wedstrijd EMA die opzoek gaat naar het beste Sloveense lied. Dit jaar bestond de wedstrijd uit twee halve finales op vrijdag 17 februari en zaterdag 18 februari met telkens acht kandidaten. De vier beste kandidaten van elke halve finale traden aan tijdens de grote finale op vrijdag 24 februari. Een vakjury en de Sloveense kijker konden beslissen wie het land mag vertegenwoordigen op het festival in Kiev. De keuze viel op Omar Naber met zijn zelfgeschreven nummer On My Way.

Slovenië nam voor de eerste keer deel aan het Eurovisiesongfestival in 1993. Een hoogvlieger is Slovenië nooit echt geweest, hun beste resultaat behaalde het land in 1995 en 2001 met een zevende plaats. Meer informatie over Slovenië op het Eurovisiesongfestival ken je vinden in onze geschiedenispagina’s.

The Road to Kiev.
Gisteren: IJsland -> Vandaag: Slovenië -> Morgen: Montenegro

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.