🇮🇹 RAI komt met statement rond het lekken van resultaten tweede halve finale.

🇮🇹 RAI komt met statement rond het lekken van resultaten tweede halve finale.

Rai, de Italiaanse openbare omroep, heeft een verklaring gegeven nadat de resultaten van de Italiaanse publieke stemming gisteravond waren gelekt op hun zender.

Na de onthulling van de tien kwalificerende landen uit halve finale 2 werden de resultaten van de Italiaanse publieke stemming op het scherm getoond tijdens de live-uitzending op Rai 2. Dit omvatte een volledig overzicht van het percentage dat elk land van de publieke stemming kreeg.

Rai heeft vandaag een verklaring gegeven waarin hij zegt dat de resultaten gedeeltelijk zijn en per ongeluk zijn onthuld. De verklaring luidt:

“Met betrekking tot de publicatie van de uitslag van de tweede halve finale van het Songfestival 2024 specificeert Rai in de aftiteling van deze halve finale dat het om een technische storing ging. Hierdoor werden sommige – geheel of gedeeltelijke – gegevens van de Italiaanse nationale stemmen getoond op beeld. Deze uitslag kan, conform het reglement van het 68e Eurovisiesongfestival, pas na de finale openbaar worden gemaakt. Rai bood prompt zijn excuses aan bij het EBU-management en is van mening dat dit ongemak geen invloed heeft op het eindresultaat in de finale. De gepubliceerde resultaten zijn onvolledig. In ieder geval heeft Rai al met EBU gesproken, waarmee zij haar inzet voor de volledige naleving van alle regels voor de rest van het evenement bevestigt.”

RAI

Omroepen mogen de resultaten van de stemming in de halve finale pas na de finale bekendmaken. In 2019 werd de Wit-Russische jury ontslagen nadat ze hadden onthuld op wie ze hadden gestemd in de eerste halve finale van de wedstrijd.

Bovendien heeft de EBU de afgelopen minuten een verklaring aan Eurovoix afgelegd waarin werd bevestigd dat de door RAI gepubliceerde resultaten onvolledig waren en in strijd waren met de regels van de wedstrijd. De EBU zegt dat ze het zullen onderzoeken wat er is gebeurd is.

“De European Broadcasting Union heeft deze zaak onderzocht met zowel RAI als haar televotingpartner en kan bevestigen dat deze informatie ten onrechte is gepubliceerd. We kunnen ook bevestigen dat de informatie onvolledig was. Er is wel sprake van een geldige stemming die binnengekomen is bij de EBU.

RAI is op de hoogte gebracht dat het tonen van resultaten (al dan niet gedeeltelijk) in strijd is met de regels van de wedstrijd. In het reglement staat duidelijk dat pas na de finale gecommuniceerd mag worden over de resultaten. Deze kwestie zal na de wedstrijd verder worden besproken door de Referentiegroep.

We hebben RAI gevraagd om hun procedures te herzien om ervoor te zorgen dat alle regels en protocollen worden nageleefd.”

EBU

📷: Omslagfoto EBU Corinne Cumming

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.