Portugals Rise to Heaven [1965]

Portugal en het Eurovisiesongfestival, het was een lange tijd geen goede combinatie tot Salvador Sobral daar verandering inbracht in 2017. Sinds afgelopen donderdag overlopen we elke week twee Portugese inzendingen van het Eurovisiesongfestival. We volgen als het ware de weg naar de top voor Portugal en laat ons eerlijk zijn het is een moeilijke weg. Vandaag blikken we terug op de Portugese inzending van 1965.

Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1965.
Na het slechte debuut van Portugal op het Eurovisiesongfestival bleef de Portugese omroep RTP bij het concept van Festival da Canção. Toch waren er deze keer enkele wijzigingen in het selectieproces. Zo traden er in de finale geen twaalf maar slechts negen kandidaten aan en werd de winnaar gekozen door een vakjury die verspreid zat in 18 districten. Simone de Oliveira kon op 6 februari 1965 als winnaar uitgeroepen worden met het nummer Sol de Inverno (zon van de winter).

Het Eurovisiesongfestival in 1965 was de tiende editie van het festival en werd voor de allereerste keer georganiseerd door de Italianen. Achttien landen tekenden op 20 maart 1965 present voor het festival. Ierland maakte zijn debuut in Napels en Zweden kwam na een jaartje terug naar het festival. Simone de Oliveira trad als twaalfde van de avond aan met haar nummer. Sol de Inverno kon op het einde van de avond slechts één punt verzamelen. Het ene punt kwam van de vakjury uit Monaco en zo strandde Portugal op een dertiende plaats op achttien deelnemers. De winst in Napels ging voor de tweede keer in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival naar Luxemburg. In 1965 was dat voor het nummer Poupée de cire, poupée de son van France Gall.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.