🇺🇦 alyona alyona & Jerry Heil vertegenwoordigen Oekraïne tijdens Eurovisiesongfestival 2024.

🇺🇦 alyona alyona & Jerry Heil vertegenwoordigen Oekraïne tijdens Eurovisiesongfestival 2024.

In Oekraïne woedt de oorlog met buurland Rusland nog altijd voort. Toch organiseerde de openbare omroep deze avond de nationale voorronde voor het Eurovisiesongfestival in Malmö.

Timur Miroshnychenko, Julia Sanina en Vasyl Baidakn presenteerden zaterdagavond de (iets wat lange) voorronde vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Elf kandidaten stonden aan de start, allen met doel om Oekraïne te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Malmö. Een vakjury, bestaande uit Verka Serduchka (ESC 2007), Jamala (ESC 2016) en Sergii Tanchynets kreeg vijftig procent aandeel in het bepalen van de winnaar. De andere vijftig procent lag in de handen van de kijkers. Die kijkers kregen meer tijd want de app die gebruikt diende te worden om te stemmen lag een tijdje uit. Uiteindelijk werd besloten dat de nationale voorronde werd stopgezet en dat de kijkers een dag extra kreeg om te stemmen. Deze namiddag werd de uitzending van gisteren heruitgezonden en werden de resultaten bekend gemaakt.

alyona alyona & Jerry Heil kregen de meeste punten voor hun lied Teresa & Maria.

Resultaten Vidbir 2024

 1. alyona alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria (21)
 2. Ziferblat – Place I Call Home (19)
 3. MÉLOVIN – DREAMER (18)
 4. YAKTAK – Lalala (16)
 5. YAGODY – Tsunamia (14)
 6. INGRET – Keeper (10)
 7. SKYLERR – Time is Running Out (09)
 8. ANKA – Palala (09)
 9. Drevo – Endless Chain (07)
 10. NAHABA – GLASSS (06)
 11. NAZVA – Slavic English (03)

Afgelopen dinsdag werd Oekraïne geloot in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Deze vindt plaats op dinsdag 7 mei vanuit de Malmö Arena in Malmö, Zweden.


Oekraïne op het Eurovisiesongfestival.

Oekraïne maakte zijn debuut op het Eurovisiesongfestival in 2003. Een jaar later was het al prijs en kon Ruslana het Eurovisiesongfestival winnen met het nummer Wild Dances. Het land groeide uit tot één van de succesvolste van het festival en kon elk jaar zich kwalificeren voor de finale. Op het Eurovisiesongfestival 2016 kon Oekraïne voor de tweede maal winnen met Jamala en 1994. In 2022 won Oekraïne voor de derde maal het festival. Door de oorlog met Rusland zal het Eurovisiesongfestival in 2023 georganiseerd worden in het Verenigd Koninkrijk.

📷:

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.