Nog 7 dagen: Hongarije

Nog zeven keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op één land. Vandaag is dat Hongarije. Hongarije start als nummer 16 in de eerste halve finale.

Hongarije

Hongarije: András Kállay-Saunders – “Running”

Voor het derde jaar koos men ervoor om via A Dal de geschikte kandidaat en lied te zoeken voor het festival. Deze keer bestond de voorronde uit 6 shows: 3 heats, 2 halve finales en een finale.
In de heats namen elke keer 10 liedjes waarvan 3 doorgingen op basis van de jurypunten en 3 gekozen door de kijkers. In de halve finale ging de top 2 van jury en televoting door.


In de finale koos de jury eerst de top 4 waarna de kijkers thuis de winnaar kozen.
Uiteindelijk won Andras-Kallay Saunders met het lied Running.


Andras is een Hongaars-Amerikaanse singersongwriter die sinds 2011 actief is in Hongarije.
Hij nam er toen deel aan een nationale wedstrijd waar hij op een vierde plek eindigde. Dit wakkerde zijn interesse in muziek nog meer aan.
Daarna nam hij nog enkele kleine hits op en verscheen er reeds een eerste album.


Kan Hongarije het songfestival winnen?Ja want het lied wordt door zowat iedereen omschreven als een van de favorieten. Het popgehalte van het lied spreekt enorm aan en ook dat zijn engels zeer goed is.
Ook de bookmakers geloven erin en plaatsen dit vaak in hun top 5.


De geschiedenis van Hongarije
Hongarije zou normaal deelgenomen hebben in 1993 maar faalde in de voorronde. In 1994 kwam men voor het eerst piepen en eindigde men onmiddellijk op de vierde plaats, wat nog steeds hun beste prestatie is.
Daarna ging het wat minder en eindigde men enkel in de top 10 in 2007 en 2013.
Men kon zich wel meestal plaatsen voor de finale.
Nummer 16: het gemiddelde
Zes keer op de twaalf plaatse men zich vanaf deze plek naar de finale. Dat dit jaar het gemiddelde boven de 50% zal uitkomen is bijna zeker.


Morgen: Duitsland

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.