Nog 17 dagen: Albanië & Oostenrijk

Nog zeventien keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 6. In de eerste halve finale is dat Albanië en in de tweede halve finale is dat Oostenrijk.Albanië

Albanië: Hersi – “One Night’s Anger”
Zoals steeds kozen de Albanezen hun inzending via het Festivali i Kënges. De voorronde bestond uit 2 halve finales en een finale die beiden plaatsvonden eind december.
Na een selectieprocedure bleven er nog 16 artiesten over die mochten deelnemen aan de halve finales. Onder deze zaten Luiz Eljii en Frederik Ndoci, die respectievelijk hun land in 2006 en 2007 vertegenwoordigen.

In de finale op 27 december 2013 werd Herciana Matmuja met ruime voorsprong door de jury’s verkozen met het lied Zemërimi i një nate. 
Na het festival besloot de zangeres het lied om te dopen in het engels naar One night’s anger.

Herciana begon al van kleins af aan met zingen. Vanaf haar achtste nam ze deel aan verschillende competities en wist ze enkele mooie ereplaatsten te versieren. Ook voor het Festivali i Kënges is ze geen onbekende want ze nam al eerder deel in 2006 (10de), 2010 (11de), 2011 (laatste) en 2012 (3de). Vijfde keer goede keer voor haar dus.
Het lied gaat over het gevaar dat woede met zich meebrengt wanneer men beslissingen moet nemen en dat men eerst moet nadenken vooraleer men gaat beslissen.

Kan Albanië het festival winnen?
NEEN want het lied wordt meestal met gemengde gevoelens onthaald. Velen vinden dat er nog steeds werk aan de winkel is voor het lied maar dat het misschien al te laat is. Ook wordt haar Engels op de korrel genomen, al moeten we zeggen dat dit voor het festival zelf niet altijd iets uitmaakt.
De bookmakers zien haar eerder niet dan wel kwalificeren voor de finale.

Het verleden van Albanië
Albanië neemt sinds 2004 deel aan het festival en ook al heeft het land geen echt grote uitschieters gehad, behoorlijk heeft het land het zeker gedaan.

Men wist zich reeds 6 van de 10 keer te kwalificeren voor de finale en hun hoogste notering haalden ze in 2012 met een 5de plaats.
Oostenrijk
Oostenrijk: Conchita Wurst – “Rise Like A Phoenix”
Oostenrijk koos in tegenstelling tot de voorbije jaren opnieuw voor een interne selectie, dit was voor het eerst sinds 2007.
Dat de artieste die gekozen voor ophef zou zorgen was meteen duidelijk, op 10 oktober werd bekend dat Conchita Wurst het land zou vertegenwoordigen.
Onmiddellijk volgde er een regen van protest in Oostenrijk omdat zij niet betrokken waren bij de selectie.


Maar ook in Wit-Rusland en Rusland kwam er protest van de bevolking omdat ze vonden dat iemand die zich zo kleedt niet thuishoort op het festival. Echter liet Conchita dit niet aan haar hart komen en ze zei dat ze zou blijven opkomen tegen discriminatie.
Op 18 maart 2014 werd dan ook haar lied voorgesteld “Rise like a phoenix”.
Conchita, het alter ego van Thomas Neuwirth, is reeds een tijdje actief in de muziekwereld in Oostenrijk. In 2007 nam Thomas deel aan Starmania in Oostenrijk waar hij een derde plaats behaalde. Daarna bleef het stil tot 2011 en toen kwam hij terug als Conchita, waar ze onder andere deelnam aan de voorronde van eurosong in 2012 met een 2de plaats.
Het lied Rise like a phoenix is een dramatische popsong.


Kan Oostenrijk het songfestival winnen?
JA want de artieste zal zeker opvallen in het gezelschap en er is al enorm veel geschreven en gezegd over deze persoon, zelfs in de Vlaamse media. Dit kan haar natuurlijk ook punten opleveren. Het lied zelf wordt eerder wisselvallig bekritiseerd maar de live-uitvoeringen verrassen velen.
NEEN want hoe gaan de meer conservatieve landen stemmen? Zal men voor iemand stemmen die zich kleedt als vrouw alhoewel het een man is? Dat zal een grote bepalende factor zijn voor deze inzending.


Het verleden van Oostenrijk
Oostenrijk nam voor de eerste deel aan het festival in 1957 en wist sindsdien het festival slechts 1 keer te winnen in 1966 met Udo Jurgens. Sinds de invoering van de halve finales wist men zich enkel in 2011 te kwalificeren voor de finale. Men eindigde in 2007 en 2012 laatste en van 2008 tot 2010 nam men niet deel aan het festival uit onvrede voor de stemprocedure.


Startnummer 6: een goede keuze?
We kunnen zeker niet zeggen dat startnummer 6 een slechte startpositie is, want van de 12 inzendingen die op deze startplaats startten wisten er zich 8 te kwalificeren voor de finale. Voor dit jaar worden vooral Oostenrijk grote kansen toegedicht om de finale te halen, voor Albanië is de kans veel kleiner.Morgen: Rusland & Litouwen.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.