Nog 16 dagen: Rusland en Litouwen

Nog zestien keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 7. In de eerste halve finale is dat Rusland en in de tweede halve finale is dat Litouwen.

Rusland
Rusland: Tolmachevy Sisters – “Shine”
De oorspronkelijke bedoeling van de nationale omroep was om een nationale finale te organiseren op 31 december 2013. Vanaf oktober konden er inzendingen opgestuurd worden en een jury zou de kandidaten selecteren.
Echter in december kwam het bericht dat de finale pas in maart zou plaatsvinden en uiteindelijk werd deze helemaal afgelast.

Uiteindelijk koos men op 15 maart voor de Tolmachevy Sisters met het lied Shine.
De 2 zussen zijn niet alleen enorm bekend en populair in hun eigen land maar ook daarbuiten. Ze wonnen namelijk in 2006 het Junior Eurovisiesongfestival ik Roemenië.  Het is trouwens de eerste keer dat een ex-winnaar aan het grote festival deelneemt.
Hun lied gaat over het liefhebben en dat men respect moet hebben voor iedereen in de wereld. Hoe ironisch een lied soms kan zijn.

Kan Rusland het songfestival winnen?
JA want de Russische inzendingen halen bijna altijd een hoge notering, ook al durft het lied soms minder dan gemiddeld te zijn. Ook dit jaar worden de inzending en de zang niet afgeschoten. Ook de bookmakers zien dit hoog eindigen, de finale halen is een must.
NEEN want hoe zal men reageren in Europa op de crisis in Oekraïne? Alhoewel politiek misschien geen rol mag spelen in het festival, toch is dit wel het geval. Mensen zouden kunnen weigeren op hen te stemmen omwille van de crisis.

Het verleden van Rusland
Rusland neemt sinds 1994 deel aan het festival en wist deze reeds in 2008 te winnen. Enkel in de beginperiode,  toen men nog in het Russisch zong, waren de resultaten pover.  Maar sinds de introductie van de televoting wist men zich steeds te kwalificeren voor de finale en eindigde men al 5 keer in de top 5 sinds 2006.

Litouwen
De Litouwse voorronde was de langste in Europa. Maar liefst 12 shows had men nodig om de winnaar te vinden die hen zou vertegenwoordigen.
Net zoals in de Belgische voorronde was de selectie van het lied en artiest gescheiden.
De eerste shows battlede de 20 artiesten tegen elkaar waardoor er na show 5 nog 10 pver waren.
Vanaf show 7 werden lied en artiest samengebracht. 
Uiteindelijk won op 1 maart Vilija Matačiūnaitė met het lied Attention.

Vilija draait al meer dan 10 jaar meer in de muziekindustie. Haar eerste grote doorbraak was in 2005 toen ze ook deelnam aan de Eurovisievoorronde en er op een 7de plek eindigde. Daarna nam ze nog deel aan tal van tv-programma’s en nam ze enkele singles op.

Kan Litouwen het songfestival winnen?
NEEN want het lied wordt over het algemeen niet zo goed onthaald. Men vergelijkt het soms met Slovenië 2013 en we weten allemaal hoe het daarmee afliep. De bookmakers denken ook dat dit geen hoge notering zal halen, de finale halen zal niet makkelijk worden.

Het verleden van Litouwen?
Litouwen nam voor het eerst deel aan het festival in 1994, wat meteen ook hun slechtste prestatie was. Als enigste Baltische staat wisten ze het festival nog niet te winnen. Alhoewel men buiten hun 6de plaats in 2006 nooit echt hoge uitschieters haalde, bereikte men toch 6 van de 10 keer de finale.
Startnummer 7: wat slecht begon eindigde goed
In 2008 en 2009 wist niemand zich te plaatsen vanaf deze positie maar vanaf 2010 werd het beter en kwalificeerde men zich 7 op de 10 keer.


Morgen: Azerbeidzjan en Finland

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.