Nog 15 dagen: Azerbeidzjan en Finland

Nog vijftien keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 8. In de eerste halve finale is dat Azerbeidzjan en in de tweede halve finale is dat Finland.

Azerbeidzjan
Azerbeidjzan: Dilara Kazimova – “Start a fire”
Net zoals de voorbije jaren koos men ook deze keer weer voor een ellenlange voorronde met 6 auditieshows, 3 heats en een finale. Dit was enkel nog maar om de geschikte kandidaat te vinden.
De shows startten in januari en na de casting bleven 14 artiesten over die streden voor een ticket naar Kopenhagen.

Tijdens de heats vielen er telkens 4 kandidaten af zodat er slechts 3 deelnamen aan de finale.
Na een spannende puntentelling werd Dilara Kazimova gekozen als winnares.
Het lied werd enkele weken later gekozen door een jury en men koos voor Start a fire.

Dilara Kazimova is reeds een gevierde zangeres en actrice in het land. In de beginjaren 2000 zat ze een hele tijd in een rockband. Ook in 2008 en in 2010 nam ze deel aan de voorronde in als deel van een groep maar ze werd tweemaal tweede. Derde keer goede keer voor haar dus.
Momenteel is ze te zien in de Oekraïnse versie van The Voice.

Kan Azerbeidzjan het songfestival winnen?
JA want het land heeft alleen nog maar top 10-noteringen behaald sinds ze 2008 deelnemen aan het festival. Men stuurt meestal liedjes die door vele gesmaakt worden en men buit dit ook commercieel uit. Voor dit jaar zijn de meningen iets gemengder over het lied maar iedereen, ook de bookmakers, zijn ervan overtuigd dat dit de finale haalt desnoods kopen ze een finaleplaats.

Het verleden van Azerbeidzjan?
Als laatste Kaukasische staat nam Azerbeidzjan voor het eerst deel aan het songfestival in 2008. Het is een van de, zo niet het succesvolste land, van de afgelopen 10 jaar. Hun slechtste prestatie tot nu toe was in hun debuutjaar, met een 8ste plaats. Ze wonnen het festival in 2011, werden 2de in 2013, derde in 2009, vierde in 2012 en vijfde in 2010.


Finland
Finland: Softengine – “Something better”
Net zoals de voorbije jaren koos men ook deze keer voor hetzelfde concept als voorronde. Na 3 heats, een halve finale en een finale was de winnaar bekend.

De finale werd gehouden op 1 februari en hieraan namen 8 artiesten deel. Een combinatie van juryleden en televoting zorgden ervoor Softengine de competitie won met het lied Something better.
Softengine is een rockgroep die reeds sinds 2011 bestaat.  Buiten hun eurosongdeelname dit jaar waren ze nog niet bekend in het land.

Kan Finland het songfestival winnen?
JA want het lied wordt over het algemeen goed onthaald door de Europeanen. Het genre van het lied is ook iets wat niet vaak voorkomt in de tweede halve finale en daarom zien mensen het vaak hoog eindigen.
De bookmakers zien dit zeker in de finale terug, maar voor een echte topprestatie zoals in 2006 zal het nog even wachten zijn.

Het verleden van Finland
Finland neemt sinds 1961 deel aan het festival en wist dit reeds 1 keer te winnen in 2006. Buiten deze legendarische overwinning van Lordi zijn de resultaten echter mager voor het land.
Zo eindigde men al 9 keer op de laatste plaats in de finale, voor het laatst in 2009.
Men wist zich wel reeds 6 op de 10 keer te kwalificeren voor de finale.

Startnummer 8: wat slecht begon eindigde goed
In 2008 en 2009 wist geen enkel land zich te kwalificeren vanaf deze positie maar erna was dit wel 6 op de 8 keer. 
Zowel voor Azerbeidzjan als Finland wordt de kans groot geacht dat ze deze cijfers zullen evenaren en ze dus de finale zullen bereiken.


Morgen: Oekraïne en Ierland

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.