Nog 14 dagen: Oekraïne en Ierland

Nog veertien keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 9. In de eerste halve finale is dat Oekraïne en in de tweede halve finale is dat Ierland.

Oekraïne
Oekraïne: Mariya Yaremchuk – “Tick Tock”
De Oekraïense inzending werd gekozen door middel van een nationale finale.
Vanaf oktober tot december mochten alle geïnteresseerden hun liedjes doorsturen. Iedereen mocht deelnemen aan een casting waar een profesionnele jury de 20 beste liedjes zou kiezen voor de finale.


In deze finale, die gehouden werd op 21 december, mochte, de kijkers thuis en een jury beslissen wie naar Kopenhagen zou gaan.
Zowel bij de jury als de televoting haalde Mariya Yaremchuk het maximum van de punten met haar lied Tick tock.
Na de finale was er wel enige commotie rond het feit dat men voor bepaalde kandidaten langer zou kunnen gestemd hebben dan andere, maar de omroep ontkende dit bericht met klem.

Mariya is een 21-jarige popzangeres die nog maar sinds 2013 actief is. Ook voor het Eurovisiesongfestival 2013 probeerde ze zich te kwalificerennmaar toen behaalde ze slechts een vijfde plaats. Ze nam ook al enkele kleine hits op, zonder groot succes.

Kan Oekraïne het songfestival winnen?
JA want meestal scoort het land goed op het festival met liedjes die geapprecieerd worden door het publiek. Ook kan het meestal genieten van hoge punten van de buurlanden. Ook verschillende bookmakers geloven erin en plaatsen haar in de top 10.
NEEN want het lied en vooral de act wordt niet over geapprecieerd en wordt soms omschreven als seksueel. Ook moeten we net zoals bij Rusland de vraag stellen hoe men in Europa zal reageren op de crisis in het land.
Het verleden van Oekraïne
Oekraïne nam voor de eerste maal deel aan het festival in 2003 en wist dit reeds bij hun tweede deelname te winnen. Ruslana met haar “Wild dances ” werd overtuigend winnaar en zo mocht men het festival organiseren in 2005.
Ook daarna bleven hun resultaten goed, men kwalificeerde zich telkens voor de finale. In 2007 behaalde men nog de tweede plaats en in 2013 de derde plaats.

Ierland
Ierland: Can-linn – “Heartbeat”
De Ierse inzending werd dit jaar net zoals de voorbije keren gekozen als onderdeel van de show The late night show.
Er werden 5 mentors aangeduid die een artiest en lied mochten zoeken die volgens hen naar het songfestival mochten gaan. Tegen begin februari moesten deze artiesten en liedjes bij de Rte aangekomen zijn.

Deze artiesten en liedjes werden op 6 februari voor het eerst gepresenteerd tijdens een radioshow. In een finale, die georganiseerd werd op 28 februari, kozen 6 regionale jury’s en de televoters de winnaar. Bij beiden won Can-linn feat Casey Smith met hun lied Heartbeat.

Can Linn is een Ierse groep die werd opgericht voor het songfestival en heeft dus buiten hun deelname aan het festival nog geen bekendheid in de muziekwereld. 
Kasey Smith heeft al iets meer ervaring omdat ze vroeger deel uitmaakte van de groep Wonderland, een tienrgroep die enkele kleine hitjes scoorde in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
In 2013 probeerde ze ook reeds deel te nemen aan het festival maar toen eindigde ze op een vijfde plaats.

Kan Ierland het songfestival winnen?
JA want het lied en de muziek vallen zeer in de smaak en het is ook een lied dat vaak op het festival te horen is. Ook is het zo goed als uniek in hun halve finale wat altijd een voordeel is.
De bookmakers plaatsen haar in de middenmoot van het klassement maar ze zou wel de finale halen.

Het verleden van Ierland
Wat kan men hierover nog zeggen. Ierland is nog steeds het meest succesvolle land op het festival met hun 7 overwinningen waarvan 3 op een rij in de jaren 90. Vanaf hun eerste deelname in 1965 tot 1997, het laatste jaar met taalregel, kon men profititeren van het feit dat Engels een officiële taal is in het land en het dus vaak hoog eindigde.

Vanaf de vrije taalregel en de televoting is het toch wat minder geworden. In de beginjaren van de halve finales kon men zich enkel in 2006 plaatsen en in 2007 en 2013 eindigde men laatste in de finale.
Wel wist men sinds 2010 zich steeds te kwalificeren voor de finale.


Startnummer 9: het kan beter
Blijkbaar heeft de Europeaan er na 8 liedjes even genoeg van en doet men even iets anders, want men wist zich nog maar 5 keer te kwalificeren vanop deze startpositie. Of het dit jaar beter wordt, valt nog af te wachten maar zowel voor Oekraïne als Ierland bestaat de kans dat men doorgaat naar de finale.

Morgen: België en Wit-Rusland

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.