Nog 13 dagen: Zwitserland

Nog slechts 13 keer slapen en dan is de dag aangekomen voor de eerste halve finale. Tot die tijd zullen we elke dag vooruitblikken door Ć©Ć©n land in de schijnwerpers te plaatsen. Vandaag zullen we het neutrale Zwitserland bespreken.
De Zwitsers zijn gekend om hun kandidaat en lied reeds vroeg aan te duiden en dat was dit jaar niet anders. De drie grootste zenders in het land, die elk een taalgroep vertegenwoordigen, mochten elk een bepaald een aantal kandidaten aanduiden voor de finale.De SRF koos voor een online selectie. Iedereen kon zich online inschrijven en de surfers mochten dan kiezen wie doormocht samen met een jury. Hierna bleven nog negen artiesten waarna de omroep er de drie beste uitkoos.De RTS deed eerst een interne omroep om zich aanmelden waarna er tien zich mochten bewijzen op de radio. Uiteindelijk koos een jury de beste twee.
De RSI uiteindelijk ging voor een interne selectie waar de beste kandidaat naar de finale mocht.
De finale werd gehouden op 31 januari 2015 in Bodensee Arena  in Kreuzlingen. Zes artiesten streden om het begeerde ticket. Een combinatie van televoting en jury koos uiteindelijk voor Melanie RenĆ© en haar lied Time to shine.
Melanie is een 24-jarige zangeres. Op haar negende begon ze reeds met het pianospelen. Reeds op zeventiende besloot ze om zich volledig toe te leggen op een solocarriĆØre en het ticket voor Wenen is een grote stap hierin.Kan Zwitserland het festival winnen?
Neen want de reacties over dit lied zijn vrij gemengd. Ze vinden de muziek vrij zwak en zijn niet helemaal overtuigd van haar zangkwaliteiten. Ook de bookmakers weten niet echt wat te doen met dit lied en zien het zelfs mogelijk dat het zich niet kwalificeert voor de finale.


De geschiedenis van Zwitserland
Het land neemt reeds sinds de eerste deel aan het festival en nam enkel niet deel in 1995,1999 en 2001 door slechte resultaten. Men won het eerste festival en in 1989 met CĆ©line Dion. Echter sinds de introductie van de halve finales is het veel minder geworden. Enkel in 2005 haalde men nog een top 10.


Het startnummer 14:
Zwitserland moet vrij laat optreden in de tweede halve finale als veertiende. Dit is echter ook een uitstekende startpositie. Enkel in 2013 wist men zich niet te kwalificeren vanop deze plek, anders altijd.


Morgen: Roemeniƫ

Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.