Meer “flexibiliteit” voor de producenten om de startvolgorde van de grote finale te bepalen!

Meer “flexibiliteit” voor de producenten om de startvolgorde van de grote finale te bepalen!

Het 68e Eurovisie Songfestival introduceert een belangrijke verandering in de manier waarop de startvolgorde van de grote finale wordt bepaald. Artiesten hebben nu meer opties en er is een nieuwe categorie geïntroduceerd om producenten meer flexibiliteit te geven bij het vormgeven van de volgorde.

In maart werd aangekondigd dat Malmö een aantal grote veranderingen zou ondergaan om de spanning van het Eurovisiesongfestival te vergroten. Na de onthulling dat de “Big 5” hun nummers volledig zouden uitvoeren tijdens de halve finales en dat fans konden beginnen met stemmen zodra de eerste artiest het podium betrad in de grote finale, is er nog een belangrijke verandering ontstaan!

De afgelopen jaren hebben de kwalificerende landen uit de halve finales en de Big 5 willekeurig gekozen in welke helft van de grote finale ze zullen optreden. Vervolgens bepaalden de producers van de show waar binnen de eerste helft (nummers 1 tot en met 13) of tweede helft ( nummers 14 tot en met 26) van de grote finale die deze acts zouden uitvoeren.

Dit jaar wordt een nieuwe categorie genaamd “Producer’s Choice” geïntroduceerd.

Gastzender SVT onthulde dat 25 van de 26 artiesten in de grote finale (Zweden heeft al startpositie 1) de optie zullen hebben om via een willekeurige trekking te kiezen voor Eerste helft, Tweede helft of Producer’s Choice. Als een artiest Producer’s Choice selecteert, hebben de producers van de show de vrijheid om dat nummer ergens in de eerste of tweede helft van de startvolgorde te plaatsen.

Deze wijziging betekent dat er zes slots beschikbaar zijn om te kiezen in de eerste helft van de startvolgorde, zes slots in de tweede helft en 13 Producer’s Choice-slots. Het doel van deze verandering is om producers meer mogelijkheden te bieden om ervoor te zorgen dat alle nummers in de grote finale opvallen en om een zo dynamisch mogelijke startvolgorde te creëren.

Christer Björkman, de wedstrijdproducent van dit jaar, ging dieper in op de grondgedachte achter de verandering:

“Het gaat erom de best mogelijke tv-show te creëren en alle artiesten de kans te geven om te schitteren. Door de flexibiliteit van Producer’s Choice toe te voegen, kan ik een nog betere stroom van verschillende tempo’s en een nog spannendere grote finale creëren.”

De Big 5 selecteren de eerste helft, de tweede helft of Producer’s Choice na hun tweede repetitie op zaterdag 4 mei, live tijdens een Reddit AMA. Vervolgens zal elk van de tien kwalificatietoernooien uit de eerste halve finale op dinsdag 7 mei direct na de show live op het officiële Eurovisie Songfestival TikTok-kanaal een van deze drie opties loten. De 10 kwalificerende artiesten uit de tweede halve finale zullen live op TikTok een keuze maken uit de resterende opties nadat de show op donderdag 9 mei is afgelopen.

Zodra alle 25 opties zijn gekozen, zullen producenten in de vroege uren van vrijdag 10 mei de startvolgorde voor de grote finale van het 68e Eurovisie Songfestival samenstellen. Deze zal vervolgens worden bekendgemaakt op de website van het Songfestival en op sociale mediakanalen.

De laatste keer dat een dergelijke wijziging in de startvolgorde werd doorgevoerd, was ook in Malmö, in 2013.

Vóór 2013 werd de startvolgorde van de grote finale bepaald via een willekeurige trekking. In 2013 heeft gastzender SVT echter een verandering geïnitieerd om een leukere televisieavond voor kijkers te creëren. Dit format is sindsdien elk jaar van kracht gebleven, waarbij de introductie van het Producer’s Choice-element in 2024 de eerste grote verandering in meer dan tien jaar was.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.