Martin Österdahl praat over de veranderingen binnen het Eurovisiesongfestival.

Martin Österdahl praat over de veranderingen binnen het Eurovisiesongfestival.

De Executive Supervisor van de EBU, Martin Österdahl, sprak met een Zweedse krant over de recente wijzigingen die het Eurovisiesongfestival onderging.

Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk brengen samen met het gastland hun lied volledig en live tijdens de halve finales. Martin Österdahl zei hierover:

We hebben van tijd tot tijd het gevoel gehad dat de Big Five misschien een nadeel had. We hebben gekeken naar manieren om dat te corrigeren. De Big Five doen het de laatste tijd veel beter, maar toch vinden wij dat de tijd rijp is om deze verandering nu door te voeren.

Volgens Österdahl is het stemsysteem behoorlijk verouderd. Volgens hem zit niemand twee uur te wachten om een SMS-bericht te sturen of telefonisch in te bellen. Vanaf deze finale kan iedereen direct stemmen op zijn favoriet.

Als je iets ziet dat je leuk vindt, kun je je stem uitbrengen. Dat is iets dat meer aansluit bij het gedrag van jongeren van vandaag. Zij zijn namelijk gewend om meteen interactie te hebben met de shows.

Dit brengt ons bij een andere grote verandering die vorig jaar werd geïntroduceerd: het stemmen in de rest van de wereld. Dit onlinestemmen werd voor het eerst geïntroduceerd tijdens het Junior Eurovisiesongfestival in Warschau, tijdens de Covid-19-pandemie, toen delegaties het evenement niet persoonlijk konden bijwonen. Toen we de online stemming binnen zagen komen, was het een echt eye-opener voor mij, want er waren 12 deelnemende landen in plaats van 40 aan het Eurovisiesongfestival en het is een kindershow.

We zagen de stemmen binnenkomen uit 180 landen over de hele wereld op deze kindershow. Het was geweldig, dus ik dacht: “We moeten hiervan profiteren.” Mijn verwachtingen zijn hooggespannen als het gaat om de hier.

De stemmingronde voor ‘The Rest Of The World’ wordt dit jaar aangepast. 24uur voor de liveshows zal iedereen kunnen stemmen. Dit geeft fans over de hele wereld de mogelijkheid om onafhankelijk op hun favorieten te stemmen.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.