Martin Österdahl praat over de financiële druk op het Eurovisiesongfestival

Martin Österdahl praat over de financiële druk op het Eurovisiesongfestival

De Executive Supervisor van het Eurovisie Songfestival, Martin Österdahl, heeft de financiële uitdagingen besproken waarmee het Eurovisiesongfestival wordt geconfronteerd.

In een interview met Dagens Industri sprak Martin Österdahl over de uitdagingen waarmee het Eurovisiesongfestival wordt geconfronteerd. De afgelopen jaren zijn de kosten rond de wedstrijd aanzienlijk gestegen als gevolg van de inflatie, het vertrek van Rusland en Wit-Rusland uit de strijd en andere factoren. De heer Österdahl legt uit:

“Zonder commerciële inkomsten denk ik dat het in de toekomst moeilijk zal zijn voor het Eurovisie Songfestival om te overleven.

Momenteel zijn er zes bekende bedrijven die meerjarige sponsorovereenkomsten hebben gesloten met het Eurovisiesongfestival en zo het evenement helpen financieren. Traditioneel werd de wedstrijd voornamelijk gefinancierd door de deelnemende omroepen maar de productie is zo gegroeid en zoveel duurder geworden dat de vergoeding vandaag de dag nog maar een heel klein deel uitmaakt van het benodigde budget”,

Gezien de uitdagingen van het balanceren van publieke media en commerciële belangen, is er een delicate evenwichtsoefening nodig om ervoor te zorgen dat het Eurovisiesongfestival zijn onafhankelijkheid behoudt. De heer Österdahl legt verder uit;

We zien er ongelooflijk streng op toe dat de commerciële belangen nooit de inhoud van de uitzendingen gaan beheersen – dat is een van de dingen waar ik de leiding over heb. Maar als u voor de publieke sector werkt, is het net zo belangrijk om uw geld op de beste manier te gebruiken. Als je topproducten als het Eurovisiesongfestival of Melodifestivalen hebt, is het heel gemakkelijk om daar kritiek op te leveren dat je overheidsgeld verspilt en het commerciële potentieel dat dat met zich meebrengt niet benut.

Het interview met de Executive Supervisor komt maanden nadat het Ierse delegatiehoofd aan Éirevision had onthuld dat de wedstrijd onder financiële druk staat. Michael Kealy verklaarde dat de verhoging van de deelnamekosten het gevolg is van het feit dat de EBU zegt dat de wedstrijd momenteel niet “financieel duurzaam” is. Momenteel besteedt RTÉ een derde van haar budget voor de competitie aan de vergoeding die aan de European Broadcasting Union moet worden betaald. In 2023 bedroegen deze kosten € 105.099, vergeleken met € 92.588 voor de wedstrijd van 2022.

Voorafgaand aan de wedstrijd van 2023 in Liverpool trokken Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië zich allemaal terug uit de wedstrijd, daarbij verwijzend naar de kosten van deelname in een tijd van financiële moeilijkheden op het hele continent. Roemenië heeft er ook voor gekozen zich terug te trekken uit de wedstrijd van 2024 vanwege financiële problemen bij de omroeporganisatie.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.