Israel’s Rise to heaven [2005]

Afgelopen mei werd in de Portugese hoofdstad Lissabon de Israëlische Netta uitgeroepen tot winnaar van het Eurovisiesongfestival. Door die winst mag Israël zich opmaken voor het organiseren van het festival komend jaar. Sinds juni overlopen we elke woensdag en zaterdag één inzending van het land. Vandaag zijn we aanbeland bij de Israëlische inzending van 2005.
Israël op het Eurovisiesongfestival 2005.

Voor het Eurovisiesongfestival van 2005 gooide de omroep IBA het volledige concept overhoop. Er werd terug gegrepen naar het concept van Kdam. Veertien redelijk bekende artiesten werden door de omroep uitgenodigd voor de wedstrijd. Eén van de kandidaten was de zangeres Shiri Maymon. Zij kon de wedstrijd winnen met het nummer Hasheket Shenish’ar. Haar lied werd geschreven door Pini Aaronbayev en Eyal Shachar met medewerking van Pini Aaronbayev.


Voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival werd het festival gehouden in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het was een vrije stressvolle voorbereiding maar de Oekraïeners maakten er wel een goede show van. Israël moest door het slechte resultaat van 2004 aantreden in de halve finale. Shiri Maymon trad als zevende van de vijfentwintig deelnemers aan, net na Monaco en voor Wit-Rusland. Op het einde van de avond werd bekend dat Israël mag aantreden in de finale.
In de finale trad Shiri als elfde van de vierentwintig kandidaten aan. Op het einde van de avond werd duidelijk dat het nummer op een zevende plaats met 158 punten was gestrand. Monaco gaf de meeste punten, namelijk twaalf punten maar ook Frankrijk (10), Andorra (8), Hongarije (8), Malta (8), Rusland (8), Wit-Rusland (8), Nederland (7), Oekraïne (7), Roemenië (7), Verenigd Koninkrijk (7), België (6), Ierland (6), Moldavië (6), Spanje (6), Denemarken (5), Duitsland (5), Finland (5), Noorwegen (5), Portugal (5), Albanië (3), Litouwen (3), Turkije (3), Letland (2), Estland (1), Oostenrijk (1), Zweden (1) en Zwitserland (1) gaven de inzending punten. Winst in Kiev ging naar de Griekse Helena Paparizou.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.