🇷🇴 Geen deelname van Roemenië in Malmö.

🇷🇴 Geen deelname van Roemenië in Malmö.

TVR, de Roemeense openbare omroep, heeft bevestigd dat Roemenië niet zal deelnemen aan het komende Eurovisiesongfestival 2024 in Zweden.

Zo voegt Roemenië zich bij de lijst van landen die hun niet-deelname aan de komende Eurovisie 2024-editie in Zweden hebben bevestigd.

De Raad van Bestuur van TVR hield eerder vandaag een vergadering om de deelname van het land aan Eurovisie 2024 te bespreken en legde de kwestie ter stemming voor. De uitslag was als volgt: 5 stemmen vóór, 4 stemmen tegen en 4 onthoudingen. Daarom zal de Roemeense omroep niet deelnemen aan het komende Eurovisiesongfestival 2024 in Malmö.

De EBU had TVR een speciale verlengingsperiode gegeven om haar deelname aan Eurovisie 2024 te bevestigen. Financiële beperkingen hebben ertoe geleid dat Roemenië zich heeft teruggetrokken uit de komende songfestivalcompetitie.

Financiële beperkingen en de wens om Roemenië op niveau te vertegenwoordigen zijn de redenen waarom de Raad van Bestuur (CA) heeft besloten dat TVR dit jaar niet zal deelnemen aan de editie van het Eurovisie Songfestival (ESC).

Het besluit werd genomen tijdens de vergadering van vandaag, 25 januari, met 5 stemmen “voor”, 4 “onthoudingen” en 4 “tegen”.

Ook vandaag heeft de Raad van Bestuur de SRTv-begroting voor 2024 goedgekeurd, die niet voldoende middelen bevat om de deelname van Roemenië te garanderen volgens de steeds hogere normen.

Dit jaar wijst TVR, naast de gevestigde producties, aanzienlijke middelen toe aan andere prioritaire producties en projecten. Waaronder: de uitzending van de Olympische Zomerspelen in Parijs, de voortzetting van het hertechnologische proces – de automatisering van de SRTv-uitzendingen, investeringen in het nieuwsproductiesysteem, de voortzetting van de investeringen in het nieuwe hoofdkantoor van TVR Craiova en andere lang uitgestelde moderniseringsprojecten.

Hoewel TVR profiteerde van een verlenging van de deadline voor inschrijving voor de competitie vanaf 2024, is TVR dankzij een traditionele samenwerking met de EBU, de organisator van de wedstrijd, genoodzaakt de deelname aan het Eurovisiesongfestival uit te stellen naar een toekomstige editie.

Persbericht

In totaal nemen er dus 37 landen deel aan het Eurovisiesongfestival in 2024. Hongarije, Turkije, Bulgarije, Montenegro, Slowakije, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Andorra, Monaco en Marokko besloten eerder al besloten om niet deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival.

Roemenië op het Eurovisiesongfestival.

Het land Roemenië neemt sinds 1994 deel aan het Eurovisiesongfestival en vaak met wisselend succes. Op het Eurovisiesongfestival van 2005 en 2010 behaalde het land het beste resultaat, namelijk een derde plaats.

📷: EBU / Andres Putting

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.