🇮🇸 Deelname IJsland onzeker?

🇮🇸 Deelname IJsland onzeker?

De deelname van IJsland aan het Eurovisiesongfestival 2024 in het Zweedse Malmö is inmiddels onzeker.

De IJslandse omroep RÚV maakte vandaag bekend dat de definitieve beslissing over de vraag of IJsland zal meedoen in Malmö zal worden genomen in overleg met de winnaar van Söngvakeppnin 2024.

De IJslandse nationale finale ‘Söngvakeppnin’, die sinds 1981 loopt en vanaf 1986 werd gebruikt om de IJslandse Eurovisievertegenwoordiger te selecteren, zal niet langer gegarandeerd dienen als IJslands selectieproces voor het Eurovisiesongfestival. ‘Söngvakeppnin’ zal echter nog steeds plaatsvinden in februari en maart.

De reden achter dit besluit is te wijten aan de aanhoudende situatie in Israël en Gaza, samen met de bezorgdheid van mensen in IJsland over de betrokkenheid van Israël bij de wedstrijd.

Stefán Eiríksson, directeur-generaal van RÚV, bevestigde deze zorgen vandaag tijdens een optreden op ‘Síðdegisútvárp’, een IJslandse radiozender. Hij onthulde ook dat RÚV deze kwesties heeft gecommuniceerd aan de European Broadcasting Union (EBU). Hij benadrukte dat artiesten die gaan meedoen aan ‘Söngvakeppnin’ zich zorgen maken:

Zij [de deelnemers] hebben zich aangemeld met als doel de kandidaat van IJsland aan het Eurovisiesongfestival te worden. Ze zijn net als wij bezorgd over de stand van zaken in Israël/Gaza. We zitten volop in de voorbereidingen voor het Eurovisiesongfestival en het was steeds ons doel om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival in Malmö. Maar we weten niet wat de toekomst brengt. Daarom is er besloten dat we in overleg met de winnaar van Söngvakeppnin zullen overleggen over deelname in Malmö.

De artiesten en liedjes voor Söngvakeppnin 2024 worden zaterdag onthuld. De competitie heeft twee halve finales op 17 en 24 februari in Truenorth Studio, en de finale op 2 maart in Laugardalshöll. Alle shows vinden plaats in Reykjavík.

IJsland op het Eurovisiesongfestival.

Het land in het hoge noorden neemt sinds 1986 deel aan het Eurovisiesongfestival en is tot op heden het enige Scandinavische land dat het Eurovisiesongfestival nog niet kon winnen. Op het Eurovisiesongfestival in 1999 en 2009 kwamen ze al aardig in de buurt met een tweede plaats.

📷: Chloe Hashemi – EBU

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.