Austria’s rise to heaven deel 8: 1964

Vandaag keren we terug naar 1964, het jaar waarin Oostenrijk voor de achtste keer deelnam aan het festival. Het festival vond dat jaar plaats in Kopenhagen, Denemarken.

Selectieprocedure

Zoals reeds elk jaar het geval was, koos men ook deze keer via een interne selectie de kandidaat en het lied voor Denemarken.

Men kwam uit op de toen 30-jarige zanger Udo JĆ¼rgens. Hij zou het lied Warum nur warum brengen op het festival.

Udo was al reeds een grote muzikant voor het festival. In 1950 won hij al een competitie voor componisten in Oostenrijk.
Ook had hij al wereldhits geschreven voor onder andere Frank Sinatra, Shirley Bassey en Sammy Davis.


Het lied ging over Udo’s verwondering waarom er zoveel slechte zaken gebeuren in de wereld, zoals bloemen die sterven. Ook zijn gevoelens die genegeerd worden komen aan bod in het lied.

Het festival

Het 9de festival ging door in de Tivoli-hallen in Kopenhagen.
Er namen opnieuw 16 landen deel aan het festival. Zweden trok zich terug uit de competitie, echter nam Portugal voor de eerste keer deel.

Udo moest als 6de aantreden net na Finland en voor Frankrijk.

Elk land had opnieuw 10 juryleden die elk 5,3 en 1 punt mochte geven aan hun favorieten. De punten van elk jurylid werden opgeteld en zo kwam men bij de top 3 uit. Als slechts 2 landen punten kregen, dan kregen die 6 en 3 punten. Als er slechts 1 favoriet was, kreeg deze 9 punten.

De eerste deelname van Udo was geen onverdeeld succes. Hij eindigde op een 6de plaats met 11 punten.
Men ontving het maximum van 5 punten van Italie en Spanje.
Zelf gaf Oostenrijk 5 punten aan winnaar Italie.

De nasleep van het festival

Udo werd nog groter na het songfestival. Hij nam ook nog deel in de 2 daaropvolgende jaren, daarover natuurlijk de komende weken meer.
Hij schreef nog vele schlagers en nam het WK-lied voor de Duitse ploeg op in 1978.

Verder was hij ook nog in enkele tv-programma’s te zien.

Volgende week 1965: De tweede kans

Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.