Austria’s rise to heaven deel 23: 1984

Oostenrijk nam in 1984 voor de 23ste maal deel aan het Eurovisiesongfestival, dat gehouden werd in de Luxemburgse hoofdstad Luxemburg.
Selectieprocedure
Net zoals de voorbije jaren verkoos de ORF een nationale selectie te organiseren voor de keuze van het lied en artiest.
In totaal deden er 12 artiesten mee aan deze finale. De winnaar werd verkozen door een 250-koppige jury die allemaal tussen de 18 en 60 jaar oud waren. Zij verkozen met ruime voorsprong Anita als winnares met het lied Einfach weg.


Anita was een toen 24-jarige Oostenrijkse zangeres die afkomstig was uit Syrië. Voor het festival was ze een nobele onbekende in de muziekwereld.

Het lied Einfach weg gaat over de zangeres die weg wil uit haar leven, wat de mensen ook van haar mogen denken.

Het festival
Het festival werd in 1984 georganiseerd in Luxemburg. In totaal namen er 19 landen deel aan het festival. Griekenland koos er na 1 jaar aanwezigheid terug voor om niet deel te nemen net zoals Israël omwille van een feestdag. Ierland koos er dan weer voor om na 1 jaar terug deel te nemen.
Oostenrijk moest als 13de aantreden deze avond, net na Joegoslavië en voor Duitsland.

De puntentelling was nog steeds dezelfde met 12 punten voor het favoriete lied van elke jury. Daarna 10 punten voor het 2de favoriete lied en zo door tot 1 punt.
Dit festival was een ware catastrofe voor het land. Men eindigde troosteloos op een 19de en laatste plaats met slechts 5 punten. Hun hoogste aantal (4) kreeg men van de Deense jury. Zelf gaf de Oostenrijkse jury 12 punten aan winnaar Zweden.

De nasleep van het festival
Ondanks het debacle op het festival, werd het lied nog een bescheiden hit in het land. Ze stond 2 weken op nummer 1 in de hitlijsten. Daarna probeerde ze nog enkele hits te schrijven maar dat lukte niet. In 1991 waagde ze opnieuw haar kans in de Oostenrijkse preselectie, zonder succes. Momenteel is ze lid van de groep Hit4You

Volgende week 1985: Een oude bekende op de planken

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.