Austria’s rise to heaven deel 18: 1979

Ondanks dat in 1978 er een mindere prestatie werd afgeleverd, ging de openbare omroep ORF de uitdaging toch niet uit de weg en nam deel in 1979 aan het festival in Israël.
Selectieprocedure
De Oostenrijkse openbare omroep koos er opnieuw voor een interne selectie te organiseren. Uiteindelijk werd er gekozen voor de 25-jarige  Christina Simon met het lied Heute in Jerusalem.

Christina Simon is een Oostenrijkse zangeres en componiste die geboren is in Lochau. Begin jaren ’70 begon haar muziekcarrière en nam ze tal van TV-producties met enkele van haar collega’s.

Heute in Jerusalem was een ballad die invloeden had van jazz en blues en werd geschreven door componist André Heller. Het gaat over de vrede in Jeruzalem en het lied wou een beetje nuchterheid brengen tegenover al het onzin dat verspreid wordt.

Het festival
Het festival ging door in Jeruzalem en er namen 19 landen deel. Er waren geen wijzigingen tegenover het vorige jaar.
Christina moest optreden als 18de net na het Verenigd Koninkrijk en voor Spanje.

De puntentelling was nog steeds dezelfde. De jury’s werden opgebeld volgens optreden en deze gaven 12 punten aan hun favoriet. Daarna volgden nog 10,8,7,6,5,4,3,2 en 1 punt.
Het festival werd een ramp voor de Oostenrijkers. Ze eindigden samen met België op een laatste plaats. Het was al van 1962 geleden dat men op de plaats eindigde.

Hun hoogste punt (4) haalden ze van Italië en zelf gaven ze hun 12 punten aan Zwitserland

De nasleep van het festival
Ondanks dat het festival een afknapper was, had Christina toch nog een muziekcarrère na het festival. Ze verhuisde naar de VS, waar ze enkele plaats opnam, waarvan er sommige in de hitlijsten.
Sinds 1994 is ze terug verhuisd naar Oostenrijk.

Volgende week 1980: Muziek wordt beloond

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.