Austria’s rise to heaven deel 15: 1976

In 1974 en 1975 nam Oostenrijk omwille van diverse redenen niet deel aan het festival. Onder andere het puntensysteem stond ter discussie.
Echter sinds 1975 was er nieuw systeem (dankzij de toenmalige BRT!) en dus waagde het land zich opnieuw aan een deelname.


Selectieprocedure

Zoals steeds werden artiest en lied zelf gekozen door de ORF, de nationale omroep van het land. In 1976 gold nog de regel dat men vrij was te kiezen in welke taal het lied werd gebracht.

Dat bracht de zender tot de keuze om voor de groep Waterloo & Robinson te kiezen met het lied My little world. Dit was het eerste volledige engelstalige nummer van het land op het festival.Waterloo & Robinson is een Oostenrijks popduo die bestaat uit Sepp Krassnitzer en Hans Kreuzmayer. In 1971 wonnen ze reeds samen een talentenjacht. Hun liedjes behaalden zo een succes in 1974 en 1975 in de Oostenrijkse hitlijsten dat men besloot de hitlijsten af te schaffen.

My little world gaat over het geluk van de zanger dat hij verliefd is geworden op een vrouw. Hij wil van het leven genieten samen met haar.

Het festival

Het festival werd georganiseerd in Den Haag, Nederland na de overwinning van het land in 1975. In totaal namen er 18 landen deel aan het festival. Dit was er 1 minder dan in 1975. Griekenland en natuurlijk Oostenrijk kwamen terug. Echter trokken Turkije, Malta en Zweden zich terug.

Oostenrijk moest als veertiende aantreden net na Italië en voor Portugal.

De stemming is zoals het jaar ervoor dat elk land een jury mocht aanstellen die 12,10 en 8-1 punten gaf aan hun favoriete liedjes.

Het festival verliep succesvol want men behaalde zijn 2de beste resultaat ooit (enkel de overwinningen in 1966 en 2014 zijn beter) namelijk een 5de plaats met 80 punten.
Het hoogste aantal punten dat men ontving was 10 van Duitsland, Ierland en Israël.
Zelf gaven ze het maximum van de punten aan Frankrijk.

De nasleep van het festival

Ook daarna bleef het duo nog succesvol. In 1978 maakten ze samen een film die zich afspeelde in Kenia. In Duitsland kwam de machine ook op gang, maar toch beslisten ze in 1981 hun eigen weg te gaan.

Echter in 2004 namen ze nog eens deel aan de Oostenrijkse voorronde voor het festival, maar werden toen tweede.

Volgende week 1977: Boom boom boom

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.