12 poäng till Sverige| 1974

12 poäng till Sverige| 1974

Zweden won vorig jaar voor de zevende maal het Eurovisiesongfestival en komende zaterdag is Malmö opnieuw het strijdtoneel voor de wedstrijd. Deze week halen we nog eens alle Zweedse overwinningen vanonder het stof. Beginnen doen we met de meest iconische, namelijk deze van 1974.

Selectieprocedure

Al jaar en dag wordt de Zweedse kandidaat voor het Eurovisiesongfestival geselecteerd door de wedstrijd Melodifestivalen. In 1974 was dit geen uitzondering op de regel. SR (voorloper SVT) selecteerde tien componisten die elk een lied mochten insturen voor de wedstrijd. De finale vond plaats op 9 februari 1974 in de televisiestudio’s van SR. 
De tien liedjes werden gebracht door diverse artiesten en de winnaar werd gekozen door de regionale jury’s. De finale werd ruim gewonnen door de groep ABBA met hun lied Waterloo.

ABBA was een Zweedse popgroep die ontstond begin jaren ’70 en bestond uit Agnetha, Bjorn, Benny en Anna-Frid. Echter hiervoor hadden ze elk al een solocarrière uitgebouwd. Begin jaren ’70 komt het eerste album uit waarbij beide dames als achtergrondzangeres dienen. Het internationale succes volgde al een jaar later in 1971 met het lied She’s kind of my girl. Het eerste succes in Amerika kwam er in 1972. In 1973 waagde ABBA al eens hun kans in Melodifestivalen, echter werd men pas derde met Ring Ring. Een jaar later was het dus wel prijs.

Het Eurovisiesongfestival 1974

Het festival in 1974 was de 19de editie van het festival. Deze vond plaats op 6 april 1974 in Brighton, Verenigd Koninkrijk. Luxemburg weigerde de organisatie omdat men het festival ook al georganiseerd in 1973 en anders de omroep in financiële problemen zou komen. Griekenland maakte zijn debuut in 1973 en Frankrijk was een jaartje afwezig, in totaal namen er 17 landen deel aan dit festival. Abba trad als achtste van de avond aan, net na Joegoslavië en voor Luxemburg.

In tegenstelling tot de voorbije jaren werd er opnieuw gebruikt gemaakt van een oud stemsysteem. Elk land had 10 juryleden die elk 1 punt mochten geven aan hun favoriete inzending.  Het werd een ware triomftocht voor ABBA, want ze bezorgden Zweden hun eerste overwinning op het festival. Men ontving 24 punten, zes punten meer dan de tweede.
Men ontving 5 punten van de Finse en Zwitserse jury en zelf gaf de Zweedse jury de meeste punten aan Nederland.

De nasleep van het festival

Hun overwinning op het Eurovisiesongfestival was het begin van een enorm carrière van de band en dit wereldwijd. Het is tot dusver de meest succesvolle Eurosongwinnaar ooit. De groep stopte uiteindelijk in 1982, echter kwamen ze nadien wel nog enkele keren samen. In totaal haalden ze 15 keer de toppositie in Belgie bij de Radio 2 Top 30 en staan ze ook nog altijd heel hoog met hun liedjes in de eindejaarslijstjes.

12 poäng till Sverige| 1974 – 1984 – 1991 – 1999 – 2012 – 2015 – 2024

📷 Omslagfoto ABBA

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.