Vanavond: Finale Festivali i Kenges.

Vanavond kennen we (normaal) de eerste volledige inzending voor het Eurovisiesongfestival. In het Palace of Congreses in Tirana vindt er namelijk de finale van het 54ste Festivali i Këngës plaats. Vrijdagavond en gisterenavond vonden er al twee halve finales plaats. De bedoeling was dat de negen beste artiesten uit beide halve finales vanavond nog eens zouden aantreden voor de winst, maar uiteindelijk werd beslist dat er niet 18, dan wel 22 kandidaten zullen aantreden. De hoofdprijs van deze wedstrijd is sinds 2004 deelname aan het Eurovisiesongfestival en ook dit jaar zal dit zo zijn. In het verleden werd het winnend lied wel al vaak vertaald naar het Engels. Vorig jaar was het de eerste maal dat voor het songfestival een volledig nieuw lied gekozen werd. De auteur gaf toen geen toestemming om met het winnend nummer naar Wenen te trekken. 

De 22 kandidaten van vanavond zijn (in alfabetische volgorde):

Adrian Lulgjurai “Jeto dhe ëndërro”
Aslaidon Zaimaj “Merrmë gë sot”
Besa Krasnigi “Liroje zemrën”
Dilan Reka “Buzëgesh”
Egert Pano “Mos ik”
Eneda Tarifa “Përrallë”
Enxhi Nasufi “Infinit”
Erga Halilaj “Monolog”
Evans Rama “Flakë”
Flaka Krelani “S’je për mua”
Florent Abrashi “Të ndjek çdo hap”
Genc Tukiçi “Sa të dashuroj”
Jozefina Simoni “Një det me ty”
Klodian Kaçani & Rezarta Smaja “Dashuri në përjetësi”
Kozma Dushi “Një kafe”
Kristi Popa “Ajo cfarë ndjej”
Lindi Islami “Për një mrekulli”
Luiz Ejlli “Pa mbarim”
Nilsa Hysi “Asaj”
Renis Gjoka “Ato gë s’ti them dot”
Sigi Bastri “Engjëll i lirë”
Teuta Kurti “Në sytë e mi”

Luiz Ejlli vertegenwoordigde Albanië al in 2006 op het songfestival met het nummer Zjarr e ftohtë” (“Vuur en koude”). Hij geraakte toen niet door de halve finale. Ook Adrian Lulgjuraj stond al eens voor zijn land op het songfestival. In 2013 bracht hij (in Zweden) samen met Bjedar Sejko het nummer “Identitet”. Ook dat nummer wist zich niet te kwalificeren voor de finale van het Eurovisiesongfestival.


De winnaar van vanavond wordt bepaald door een zevenkoppige jury die elk afzonderlijk punten zullen geven aan hun top 10; net zoals op het echte songfestival krijgt de favoriet van een jurylid een 12, de tweede een 10 en vervolgens 8 tot en met 1 voor de rest van de top 10. Eén van de juryleden is Olta Boka, die haar land in 2008 op het songfestival vertegenwoordigde met “Zemrën e lamë peng”. Ze wist zich toen te kwalificeren voor de finale, maar eindigde daar slechts op de 17de plaats. 


Drie presentatoren zullen vanavond alles in goede banen leiden: Pandi Laço, Gresa Pallaska en Blerta Tafani. Je kan de show live volgen vanaf 20u45 via de officiële site van RTSH en via onze Liveblog.

Albanië doet sinds 2004 mee aan het Eurovisiesongfestival en heeft nog geen enkele keer kunnen winnen. Het beste Albanese resultaat was een vijfde plaats in 2012 (Rona Nishliu – Suus). Op het Eurovisiesongfestival in Wenen werd Albanië vertegenwoordigd door Elhaida Dani. Met “I’m alive” behaalde Albanië een 17de plaats in de finale.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.