Ukraines Rise to Heaven [13]: Comeback van formaat.

In mei 2017 zal Oekraïne het gastland zijn voor het 62ste Eurovisiesongfestival en dat hebben ze allemaal te danken aan de winst van Jamala in Stockholm. Elke woensdag keren wij van Eurosongland terug naar een Oekraïense inzending en vandaag gaan we terug naar 2016.

Comeback van formaat.

Op het Eurovisiesongfestival in Wenen was Oekraïne niet aanwezig. De omroep NTU kon de kosten voor een nieuwe deelname niet betalen maar een jaar later in 2016 waren ze er wel opnieuw bij. NTU gaf in 2016 voor drie jaar de commerciële STB onder de armen om samen een een nationale voorronde te organiseren. De Oekraïense preselectie verliep over drie shows. Er werden eerst twee halve finales georganiseerd, waarin telkens negen artiesten het tegen elkaar opnamen. Een vakjury, bestaande uit Konstantin Meladze, Andrej Michajlovitsj en Ruslana (ESC 2004), en de televoters stonden elk in voor de helft van de punten. Bij een gelijkstand werd de voorkeur gegeven aan de artiest die beter scoorde bij het grote publiek. Van de negen acts gingen er telkens drie door naar de finale, waarin volgens dezelfde formule gewerkt werd. Jamala kon de finale winnen met het controversiële 1944.


Vanaf de bekendmaking dat 1944 de Oekraïense inzending zou worden op het Eurovisiesongfestival werd er veel over gesproken. Voornamelijk Rusland was kwaad omdat het nummer volgens hen niet binnen de lijnen van de regels van de EBU liggen. Het nummer 1944 gaat over deportatie van Krimtartaren. Toch mocht Jamala aantreden tijdens de tweede halve finale op donderdag. Jamala trad als veertiende van achttien acts op, net na Lighthouse X uit Denemarken en gevolgd door Agnete uit Noorwegen. Oekraïne wist zich te plaatsen voor de finale op zaterdag 14 mei.
In de finale trad Oekraïne als eenentwintigste van de 26 acts aantreden. Op het einde van de avond lukte het Jamala om 12 jaar na Ruslana het Eurovisiesongfestival te winnen voor Oekraïne.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.