The Road to Tel Aviv 31| Albanië.

Artiest| Jonida Maliqi
Inzending| Ktheju tokës
Selectie| Festivali i Këngës
Halve Finale| Donderdag 16 mei 2019

Elke dag stellen wij één kandidaat van het Eurovisiesongfestival voor aan onze lezers. We doen dit in volgorde van de resultaten die de landen vorig jaar behaald hebben tijdens het Eurovisiesongfestival in Lissabon. Vandaag is het de beurt aan de inzending uit Albanië.
Net na het Eurovisiesongfestival in Lissabon maakte de Albanese omroep RTSH bekend dat de inschrijvingen voor het nieuwe seizoen van Festivali i Këngës geopend worden. Dat betekende nog niet dat de omroep een kandidaat zou afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival. Die bevestiging werd pas genomen in september en toen werd ook duidelijk dat Festivali i Këngës 57 gebruikt zal worden als nationale voorronde.
Op 20 en 21 december brachten de tweeëntwintig kandidaten hun nummer voor de wedstrijd. Een vakjury koos de veertien beste inzendingen en deze namen deel aan de finale op 23 december. Een speciaal samengestelde vakjury mocht beslissen wie het land gaat vertegenwoordigen op het festival in Tel Aviv. 
Jonida Maliqi kon met Ktheju tokës de wedstrijd winnen met 228 punten. 


Jonida Maliqi is geboren op 26 maart 1983 en is voornamelijk bekend als zangeres, televisiepresentatrice en mediapersoonlijkheid. Haar muziekcarrière startte in 1995 toen ze voor de eerste keer deelnam aan Festivali i Këngës. Ze zong het nummer in duet met Aleksandër Rrapi. Na haar deelname aan het festival legde de zangeres zich toe op haar studie’s. In 1997 kwam Jonida opnieuw naar de showbizz van Albanië, opnieuw met een nummer met een duet. De solocarrière van Jonida startte in 1999 met het nummer Do Jetoj Edhe Pa Ty. Opnieuw werd het nummer geindroduceerd in Festivali i Këngës. Ze werd tweede. Later volgende ze een studie aan de hogeschool en werden er enkele singles uitgebracht.
In 2004 nam de zangeres een eerste poging om Albanië te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Ze werd derde met Frikem se më pëlqen. Na haar deelname in 2004 werd haar tweede studio-album op de wereld los gelaten. Naast zingen is de zangeres ook bezig met presenteren. Zo presenteerde ze de Albanese versie van Dancing with the stars en Big Brother.
Geschiedenis van Albanië op het Eurovisiesongfestival
Eurovision Poll 2019 Is Jonida Maliqi jouw favoriet? Stem hier!
Meer info Bekendmaking kandidaten / Finale
Morgen Anna Odobescu uit Moldavië

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.