The Road to Lisbon [29]: Verenigd Koninkrijk.

Weekend! Vanavond treden er in Amsterdam 34 kandidaten van het Eurovisiesongfestival aan in Eurovision in concert. Maar wij gaan eerst verder met onze voorstellingsronde van alle kandidaten voor het Eurovisiesongfestival. We doen dit niet in alfabetische volgorde maar op basis van de resultaten van vorig jaar. Vandaag is het de beurt aan het Verenigd Koninkrijk.

Selectieprocedure
De Britse omroep BBC organiseerde voor het derde jaar op rij Eurovision: You Decide. Dat is een programma waarbij er zes kandidaten met een nummer aantreden. Een combinatie van vakjury en kijkers mag beslissen wie het Verenigd Koninkrijk zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Voor de editie van 2018 werd er uitgeweken naar de Brighton Dome en werd Måns Zelmerlöw aangetrokken om het festival te presenteren. De winst ging naar Surie met het nummer Storm. Het nummer werd geschreven door Nicole Blair, Gil Lewis en Sean Hargreaves.
Wie is SuRie?
Susanna Marie Cork, echte naam van SuRie is geboren in 1989 in de Engelse stad Essex. Sinds een jonge leeftijd leerde SuRie piano spelen en begon ze met muzieklessen. Zo mocht al een pianostuk spelen voor de Prins van Wales toen ze nog een kind was. Een echte carriere zat er voor de zangeres nog niet in. Ze was voornamelijk een achtergrondzangeres. Zo mocht al samen met Will Young en Chris Martin het podium op. In Lissabon zal het de derde keer zijn dat de zangeres op een podium van het Eurovisiesongfestival zal staan. Zowel in 2015 als 2017 was SuRie de achtergrondzangeres bij de Belgische inzendingen.
Op het Eurovisiesongfestival
Het Verenigd Koninkrijk is één van de vijf grote betalers van het Eurovisiesongfestival en heeft daarom recht op een plaatsje in de finale van het Eurovisiesongfestival op zaterdag 12 mei 2018. Een startpositie voor SuRie wordt pas bekend gemaakt in de nacht na de tweede halve finale.

Versus

Welke Britse inzending was de beste? De inzending van 2017 of 2018? Stem vanaf 12:00 mee via onze Twitterpagina.

Verenigd Koninkrijk & het Eurovisiesongfestival

Het Verenigd Koninkrijk debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 1957. Sindsdien heeft het land het festival al vijf maal gewonnen én acht keer georganiseerd. Nog een record voor het Verenigd Koninkrijk is dat ze al vijftien keer op de tweede plaats zijn gestrand. De laatste overwinning van het Verenigd Koninkrijk dateert van 1997 toen het land werd vertegenwoordigt door Katarina & The Waves. In 2009 kon het land voor de laatste keer een plaatsje veroveren bij de beste vijf.

Planning
Morgen stellen we de kandidaat uit Azerbeidzjan voor.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.