Sweden’s rise to heaven deel 30: 1993

Elke zaterdag nemen wij u mee doorheen de Zweedse geschiedenis van het Eurovisiesongfestival.
Ondanks hun zeer tegenvallende prestatie het jaar voordien in eigen land, koos men er toch voor deel te nemen in Ierland.Selectieprocedure
Ook deze keer werd er gebruik gemaakt van Melodifestivalen voor de selectie van het lied en de artiest. Bijna 1600 inzendingen kwamen er dat jaar binnen bij de Zweedse omroep. Daarvan werden er tien weerhouden om deel te nemen aan de finale op 5 maart 1993. Deze werd gehouden in Götenborg en werd gepresenteerd door Triple & Touch. In een eerste ronde kozen de regionale jury’s de vijf beste liedjes, waarna de televoters thuis de uiteindelijke winnaar kozen.
Dit werd Arvingarna met het lied Eloise.
Arvingarna is een Zweedse dansband die ontstaan is eind jaren ’80. Buiten hun eerste album dat ze uitbrachten in 1992, behaalde de band niet veel succes voor hun Eurosongdeelname.

Het Eurovisiesongfestival 1993
Het festival in 1993 was de achtendertigste editie van dit festival en werd gehouden op 15 mei 1993 in Millstreet, Ierland. De show werd gepresenteerd door Fionnuala Sweeney. Door het uiteenvallen van Joegoslavië kwamen er enkele nieuwe landen bij op het festival namelijk Bosnië & Herzegovina, Kroatië en Slovenië. Daardoor kwam het aantal deelnemende landen op 25, een recordaantal.
Arvingarna moest die avond optreden als twaalfde net na Frankrijk en voor Ierland.

In tegenstelling tot het jaar voordien scoorde men deze keer veel beter. Men eindigde op een zevende plek met 89 punten. Hun hoogste notering was tien punten en dit ontvingen ze van België, Oostenrijk en Israël. Zelf gaf de Zweedse jury hun twaalf punten aan gastland en winnaar Ierland.


De nasleep van het Eurovisiesongfestival
Ook na hun deelname aan het Eurovisiesongfestival bleven ze niet bij de pakken zitten. In 1995, 1999 en 2002 probeerden ze het nogmaals bij Melodifestivalen, echter zonder succes. In 1997 behaalden ze hun grootste hit in Zweden met het lied Pamela.

Volgende week: deel 31

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.