🇺🇦 Suspilne neemt deel aan het Eurovisiesongfestival 2024.

🇺🇦 Suspilne neemt deel aan het Eurovisiesongfestival 2024.

De Oekraïense openbare omroep Suspilne heeft bekend gemaakt dat het een kandidaat zal afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival in Malmö.

Suspilne zal zijn kandidaat selecteren via de voorronde Vidbir 2024. Hoeveel kandidaten en wanneer de wedstrijd zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Oekraïne ondergaat op dit moment een moeilijke tijd met de inval van Rusland en de daaropvolgende oorlog. De openbare omroep doet het nodige om een veilige wedstrijd te organiseren en om Oekraïne te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Suspilne en de Oekraïense regering zien in het Eurovisiesongfestival een manier om Oekraïense muziek kenbaar te maken én om de Europese bevolking te tonen dat het land strijdvaardig is in alle opzichten.

Oekraïne op het Eurovisiesongfestival.

Oekraïne maakte zijn debuut op het Eurovisiesongfestival in 2003. Een jaar later was het al prijs en kon Ruslana het Eurovisiesongfestival winnen met het nummer Wild Dances. Het land groeide uit tot één van de succesvolste van het festival en kon elk jaar zich kwalificeren voor de finale. Op het Eurovisiesongfestival 2016 kon Oekraïne voor de tweede maal winnen met Jamala en 1994. In 2022 won Oekraïne voor de derde maal het festival. Door de oorlog met Rusland zal het Eurovisiesongfestival in 2023 georganiseerd worden in het Verenigd Koninkrijk.

📷: Corinne Cumming (EBU)

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.