Officieel: Eurovisiesongfestival 2023 in het Verenigd Koninkrijk.

Officieel: Eurovisiesongfestival 2023 in het Verenigd Koninkrijk.

De EBU heeft bevestigd dat het Verenigd Koninkrijk gastheer zal zijn van het Eurovisiesongfestival in 2023.

Nadat de EBU had besloten dat de wedstrijd van 2023 niet in Oekraïne zou worden gehouden werd de vraag gesteld aan de nummer 2, het Verenigd Koninkrijk. De BBC, de nationale omroep van het land ging in gesprek met de Oekraïense openbare omroep UA:PBC en de EBU voor de organisatie van het komende festival.

Uit de besprekingen is dus gekomen dat de BBC het komende Eurovisiesongfestival zal organiseren. Tijdens de show zullen er Oekraïense elementen zijn. Het land Oekraïne mag ook rechtstreeks aantreden in de finale. Rond het logo voor het Eurovisiesongfestival 2023 wordt binnenkort meer details bekend gemaakt.

Martin Österdahl, Executive Supervisor van het Eurovisie Songfestival zei:

“We zijn buitengewoon dankbaar dat de BBC heeft geaccepteerd om het Eurovisiesongfestival in 2023 in het VK te organiseren. De BBC heeft vier keer eerder de taak op zich genomen voor andere winnende landen. Voortbordurend op deze traditie van solidariteit, weten we dat de wedstrijd van volgend jaar de creativiteit en vaardigheid van een van Europa’s meest ervaren publieke omroepen zal laten zien, terwijl we ervoor zorgen dat de winnaars van dit jaar, Oekraïne, tijdens het evenement worden gevierd en vertegenwoordigd.”

Mykola Chernotytskyi, hoofd van de raad van bestuur van UA:PBC, voegde toe:

“Het Eurovisie Songfestival van 2023 zal niet in Oekraïne zijn, maar ter ondersteuning van Oekraïne. We zijn onze BBC-partners dankbaar voor hun solidariteit met ons. Ik ben ervan overtuigd dat we samen in staat zullen zijn om de Oekraïense geest aan dit evenement toe te voegen en heel Europa opnieuw te verenigen rond onze gemeenschappelijke waarden van vrede, steun, het vieren van diversiteit en talent.”

Tim Davie, directeur-generaal van de BBC verklaarde:

“Het is zeer spijtig dat onze collega’s en vrienden in Oekraïne niet in staat zijn om het Eurovisiesongfestival van 2023 te organiseren. Het is een groot voorrecht om gevraagd te worden om gastheer te zijn van de grootste en meest complexe muziekwedstrijd ter wereld. De BBC zet zich in om van het evenement een echte weerspiegeling van de Oekraïense cultuur te maken, naast het tonen van de diversiteit van Britse muziek en creativiteit. De BBC zal nu beginnen met het proces om een ​​gaststad te vinden om met ons samen te werken bij het leveren van een van de meest opwindende evenementen die in 2023 naar het VK zullen komen.”

Het biedingsproces van de gaststad begint volgende week. In de afgelopen weken hebben al verschillende steden te kennen gegeven dat zij het festival wel willen huisvesten.

📷: EBU / Sarah Louise Bennett

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.