Oekraïne verbiedt Russische zangeres toegang tot het land

Daarnet verscheen op verschillende nieuwspagina’s dat de Russische kandidate Julia Samoilova het land Oekraïne niet binnen mag van de Oekraïense veiligheidsdienst. Ze heeft namelijk enkele jaren terug een “illegaal” bezoek gebracht aan de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 geannexeerd heeft. Om de Krim binnen te mogen, moet je via Oekraïne reizen en toestemming krijgen van de Oekraïense regering. De zangeres zou rechtstreeks via Rusland naar het schiereiland gegaan zijn. Samen met 140 andere Russische artiesten staat ze op een lijst van de SBU (Oekraïense Veiligheidsdienst) die het land niet in mogen. De wet in Oekraïne stelt als straf dat die 140 artiesten het land voor de komende drie jaar niet binnen mag en dus ook Julia Samoilova niet.
De 27-jarige Julia zit in een rolstoel en zou het nummer Flame is burning brengen tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival maar dat zal dus niet gebeuren. Of Rusland een andere kandidaat naar Kiev zal sturen is nog niet bekend.
[Update 16:00] De EBU heeft een officiële mededeling de wereld in gestuurd:

It has been confirmed to the EBU that the Ukrainian authorities have issued a travel ban on the Russian artist chosen for the Eurovision Song Contest, Julia Samoylova, as she has been judged to have contravened Ukrainian law by entering Crimea in order to perform.

We have to respect the local laws of the host country, however we are deeply disappointed in this decision as we feel it goes against both the spirit of the Contest, and the notion of inclusivity that lies at the heart of its values. We will continue a dialogue with the Ukrainian authorities with the aim of ensuring that all artists can perform at the 62nd Eurovision Song Contest in Kyiv in May. 

Samengevat: de EBU respecteert de plaatselijke authoriteiten en hun wetgevingen, maar is toch teleurgesteld daar de beslissing indruist tegen de geest van de wedstrijd. Ze blijven in dialoog met de Oekraïense overheid om ervoor te zorgen dat alle artiesten in Kiev kunnen optreden.

[Update 18:00] Ook de televisie-omroepen in Rusland die instaan voor het Eurovisiesongfestival (Channel One en RTR) hebben gereageerd op het nieuws. Zij betreuren de beslissing van de Oekraïense regering en zullen in 2018 Yulia Samoylova naar het Eurovisiesongfestival sturen. Over een mogelijke boycot voor het Eurovisiesongfestival werd niet gesproken.
[Update 17:00 – Do 23 maart] De EBU is volop op zoek naar een oplossing en stelt nu voor aan de Russische delegatie om het optreden te geven vanuit Moskou. Hierdoor zal de zangeres Julia niet aanwezig zijn in Kiev maar zal ze wel kunnen deelnemen aan de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.