Oekraïne & het songfestival 3

Oekraïne & het songfestival 3

Oekraïne won vorig jaar het Eurovisiesongfestival in de Italiaanse stad Turijn. Door de inval van Rusland kan de Oekraïense omroep UA:PBC het Eurovisiesongfestival in mei niet organiseren maar het land zit wel in het DNA van het komende festival. Net voor de start van de repetities in Liverpool duiken we nog eens in de geschiedenis van Oekraïne op het Eurovisiesongfestival.

>2017: Tweede keer, goede keer?

In 2017 mocht Kiev voor de tweede maal het Eurovisiesongfestival ontvangen. Opnieuw verliep de organisatie niet zonder slag of stoot maar het werd een geslaagde editie. Om een kandidaat voor het eigen Eurovisiesongfestival te selecteren werd voor het tweede jaar op rij Vidbir georganiseerd. 24 Kandidaten werden geselecteerd en verdeeld over drie halve finales. Uit elke halve finale mocht de vakjury en de kijker de beste drie kandidaten selecteren voor de finale. In die finale, vond plaats op 25 februari werd O.Torvald de winnaar met Time.

Oekraïne heeft voor de tweede maal geen succes in eigen land, hoewel de band rechtstreeks in de finale stond werd het 24e met 30 punten.

Halve finale: Door de winst van Jamala mocht Oekraïne rechtstreeks aantreden in de finale.
Finale: 24e met 30 punten

>2018: It’s time for dracula

Voor het derde jaar op rij werd Vidbir georganiseerd. Het concept bleef hetzelfde en kende nu uiteraard een andere winnaar. Mélovin won overtuigend van topfavoriet Tayanna. Under the Ladder kon overtuigen in de halve finale van het Eurovisiesongfestival met een zesde plaats. In de finale ging Mélovin volledig onderuit. De vakjury zette hem volledig onderaan en enkel de kijkers hadden redelijk wat punten over.

Halve finale: 6e met 179 punten
Finale: 17e met 130 punten

>2021: Opnieuw fanfavoriet

In 2019 won Maruv met Siren Song de Oekraïense voorronde Vidbir. Door een schandaal trok Oekraïne zich terug van het Eurovisiesongfestival. Een jaar later won Go_A Vidbir met Solovey. Door de coronacrisis werd dat Eurovisiesongfestival afgelast. Go_A bleef de kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Met het lied Shum werden ze topfavoriet voor de overwinning. Vooral bij de kijkers sloeg het nummer aan.

Halve finale: 2e met 267 punten
Finale: 5e met 364 punten

>2022: Oorlog in het land

In 2022 werd voor de zesde keer de wedstrijd Vidbir georganiseerd. Geen halve finales werd georganiseerd, enkel een finale op 12 februari. Een vakjury had acht kandidaten geselecteerd. De kijkers en de vakjury besloten samen dat Alina Pash naar het Eurovisiesongfestival in Turijn mag met Tini zabutykh predkiv. Door een haatcampagne trok Alina Pash terug. Kalush Orchestra nam haar plaats in met het lied Stefania. Enkele dagen na de nationale voorronde trok de Russen Oekraïne in voor een oorlog die tot op de dag van vandaag voortduurt. In Turijn kreeg de groep veel steun en de kijkers stemden massaal voor het lied. Oekraïne won zo voor de derde keer het Eurovisiesongfestival met een monsterscore.

Halve finale: 1e met 337 punten
Finale: 1e met 631 punten

Oekraïne & het songfestival Deel 1 | Deel 2 | Deel 3

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.