Austria’s Rise to Heaven EXTRA: overlijden Udo Jürgens

Deze avond is Udo Jürgens overleden in het Zwitserse Münsterlingen aan acute hartfalen. Elke zaterdag blikken wij met deze site terug op de inzendingen van Oostenrijk op het Eurovisiesongfestival. Udo heeft drie maal deelgenomen voor het land en was ook de eerste persoon die de winst kon behalen voor Oostenrijk. Wij blikken nog eens terug op zijn inzendingen.

1964: Warum nur warum

Het 9de festival ging door in de Tivoli-hallen in Kopenhagen.
Er namen 16 landen deel aan het festival. Zweden trok zich terug uit de competitie, echter nam Portugal voor de eerste keer deel.
Udo moest als 6de aantreden net na Finland en voor Frankrijk.
Elk land had opnieuw 10 juryleden die elk 5,3 en 1 punt mochte geven aan hun favorieten. De punten van elk jurylid werden opgeteld en zo kwam men bij de top 3 uit. Als slechts 2 landen punten kregen, dan kregen die 6 en 3 punten. Als er slechts 1 favoriet was, kreeg deze 9 punten. 
De eerste deelname van Udo was geen onverdeeld succes. Hij eindigde op een 6de plaats met 11 punten.
Men ontving het maximum van 5 punten van Italie en Spanje.
Zelf gaf Oostenrijk 5 punten aan winnaar Italie.

1965: Sag ihr, ich lass sie grußen

Net zoals al hun andere deelnames koos, men ook deze keer weer voor een interne selectie.

Men twijfelde niet lang deze keer en koos opnieuw voor Udo Jurgens.

Hij zou het lied Sag ihr, ich lass sie grußen.
Het lied is opnieuw een in de chanson-stijl en gaat over Udo zelf die aan een vriend vertelt over een oude liefde en hoe die terug te krijgen. In het begin blijft hij rustig maar op het einde zegt hij toch dat hij van haar houdt.
Het festival
Het festival werd na de overwinning van Italie in Napels georganiseerd.  In totaal namen er 18 landen deel aan het spektakel,  met Zweden die terugkeert en Ierland die zijn debuut maakt.
Udo moest deze keer aantreden als 6de net na Duitsland en voor Noorwegen. Elk land had 10 juryleden die 3 punten verdeelden over hun 3 favoriete songs. De punten van alle juryleden werden opgeteld en de top 3 kreeg 5,3 en 1 punt. 
Het nummer werd gesmaakt door de Europese jury’s en zorgde voor het beste Oostenrijkse resultaat tot dan toe met een vierde plaats.
Men ontving het maximum van 5 punten van Ierland en Portugal. Zelf gaf de Oostenrijkse jury 5 punten aan winnaar Luxemburg.

1966: Merci Chérie

De keuze was snel gemaakt toen Udo Jurgens zich opnieuw aanbood om deel te nemen aan het festival. Het was derde deelname op rij aan het festival. Dit was hem eerder voorgedaan door de Zwitserse Lyss Assia en later door de San Marinese Valentina Monetta.
Deze keer koos hij voor het lied Merci cherie.
Het lied is een ballade waarin de zanger zijn geliefde verlaat maar haar toch bedankt voor alle goede momenten en leuke herinneringen.
Het festival
Na de overwinning van Luxemburg werd ook daar het 11de festival gehouden. In totaal deden er opnieuw 18 landen mee, dezelfde als in 1965.
Udo moest als 9de aantrexen op het festival net na Portugal en voor Zweden.
Het votingsysteem met de jury’s bleef dezelfde als de voorbije 2 jaren met 10 juryleden per land en 5,3 en 1 punt voor de 3 favoriete liedjes.
Derde keer was dus zeker de goede keer voor Udo Jurgens. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival won Oostenrijk met een totaal 31 punten, bijna het dubbele van de nummer twee.
Men ontving van Belgie, Luxemburg, Monaco en Joegoslavie het maximum van 5 punten.
De 5 punten van de Oostenrijkse jury gingen naar Zwitserland.
Het festival zou dus in 1967 plaatsvinden in Oostenrijk.
Udo Jürgens werd 80 en overleed deze avond. Hij trad op de dag van vandaag nog steeds op.

Dienstmededeling: Deze week in Eurosongland zal pas morgen online komen. 

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.