Austria’s rise to heaven deel 22: 1983

Oostenrijk nam in 1983 voor de 22ste maal deel aan het Eurovisiesongfestival, dat gehouden werd in München, Duitsland.


Selectieprocedure
Net zoals vorig jaar koos men er opnieuw voor een nationale finale te organiseren. Deze keer werd zowel de artiest als het lied aangeduid door het publiek. In totaal namen 12 liedjes deel aan deze finale en de winnaar werd bepaald door 328 mensen via de telefoon die allemaal tussen de 16 en 60 jaar oud waren.
Uiteindelijk won Westend met het lied Hurricane.


Westend is een Oostenrijkse muzikale groep uit de jaren 80 die bestond uit Gary Lux, Hans Wagner, Bernhard Rabitsch, Pieter Vieweger en Patricia Tandien. Voor het festival hadden ze nog geen naambekendheid verworven.

Het lied Hurricane is een up-tempo nummer, waarin gezongen wordt over hun affecties en het gebrek eraan en hoe leuk ze het vinden in een orkaan te zitten.

Het festival
Het festival werd in 1983 georganiseerd in Duitsland na hun eerste overwinning ooit op het festival. In totaal namen er 20 landen deel aan het festival. Frankrijk en Griekenland keerden na 1 jaar afwezigheid reeds terug, net zoals Italië. Ierland koos er dan weer voor om niet deel te nemen.
Oostenrijk moest als 18de aantreden deze avond, net na Portugal en voor België.


De puntentelling was nog steeds dezelfde met 12 punten voor het favoriete lied van elke jury. Daarna 10 punten voor het 2de favoriete lied en zo door tot 1 punt.
Veel verandering tegenover 1982 was er niet want opnieuw eindigde Oostenrijk op een 9de plaats met 57 punten. Turkije had de meeste punten over voor hen, namelijk 10. De Oostenrijkse jury gaf het maximum van de punten aan Israel.

De nasleep van het festival
Net zoals voor dit festival, was er geen naambekendheid meer van de groep zelf. Echter één van de groepsleden Gary Lux nam nadien nog 5 keer deel aan het Eurovisiesongfestival, maar dan als backing vocal.

Volgende week 1984: Alles eenvoudig weggegooid?

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.