Austria’s rise to heaven deel 10: 1966

Na de knappe vierde plaats in 1965 beslisten de Oostenrijkers opnieuw om deel te nemen aan het festival. Het zou een jubileum zijn want het is hun tiende deelname.


Selectieprocedure

De keuze was snel gemaakt toen Udo Jurgens zich opnieuw aanbood om deel te nemen aan het festival. Het was derde deelname op rij aan het festival. Dit was hem eerder voorgedaan door de Zwitserse Lyss Assia en later door de San Marinese Valentina Monetta.

Deze keer koos hij voor het lied Merci cherie.

Het lied is een ballade waarin de zanger zijn geliefde verlaat maar haar toch bedankt voor alle goede momenten en leuke herinneringen.

Het festival

Na de overwinning van Luxemburg werd ook daar het 11de festival gehouden. In totaal deden er opnieuw 18 landen mee, dezelfde als in 1965.
Udo moest als 9de aantrexen op het festival net na Portugal en voor Zweden.
Het votingsysteem met de jury’s bleef dezelfde als de voorbije 2 jaren met 10 juryleden per land en 5,3 en 1 punt voor de 3 favoriete liedjes.Derde keer was dus zeker de goede keer voor Udo Jurgens. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival won Oostenrijk met een totaal 31 punten, bijna het dubbele van de nummer twee.
Men ontving van Belgie, Luxemburg, Monaco en Joegoslavie het maximum van 5 punten.
De 5 punten van de Oostenrijkse jury gingen naar Zwitserland.

Het festival zou dus in 1967 plaatsvinden in Oostenrijk.

De nasleep van het festival

Merci cherie werd een bescheiden hitje in Europa.  Het behaalde een 2de plaats in de hitlijsten van Oostenrijk en België en een 14de in Nederland.  Tevens wed het lied ook verschillende malen gecovered.
Na zijn deelnames aan het festival bleef Udo zeker ook nog actief. Hij nam nog verschillende wereldhits op en had zijn eigen show in Oostenrijk.
Mometeel is hij 79 jaar oud.

Volgende week 1967: het festival in eigen land

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.