12 poäng till Sverige| 1991

12 poäng till Sverige| 1991

Zweden won vorig jaar voor de zevende maal het Eurovisiesongfestival en komende zaterdag is Malmö opnieuw het strijdtoneel voor de wedstrijd. Deze week halen we nog eens alle Zweedse overwinningen vanonder het stof. Dit weekend de overwinningen van 1974 en 1984. Vandaag maken we een sprong in de tijd van zeven jaar naar 1991.

Selectieprocedure

Voor deze editie van Melodifestivalen werden weer meer dan 1 300 inzendingen ontvangen door de nationale omroep. Een vakjury selecteerde de tien finalisten die mochten aantreden in de finale op 31 maart 1991 in Malmö. De show werd gepresenteerd door Harald Treutiger. De regionale jury’s bepaalden in twee ronden de winnaar. Na een eerste ronde vielen de vijf laagste scorende artiesten af, waarna vakjury opnieuw een keuze diende te maken tussen de overgebleven kandidaten. Uiteindelijk won Carola Häggvist voor de tweede keer het festival, dit keer met het lied Fangad av en stormvind.

Carola was voor haar deelname in 1991 al enorm bekend in de muziekwereld en het Eurovisiesongfestival. In 1983 nam ze al een deel met het lied Främling en werd toen derde. Na haar deelname tourde ze in Europa rond en maakte ze zelfs een Nederlandse versie van haar lied Je ogen hebben geen geheimen. In 1990 probeerde ze het opnieuw in Melodifestivalen maar toen werd ze tweede.

Het Eurovisiesongfestival 1991

Het festival in 1991 was de zesendertigste editie van het Eurovisiesongfestival. Het werd gehouden op 4 mei 1991 in de Italiaanse hoofdstad Rome. De show werd gepresenteerd door Gigliola Cinquetti en Tuto Cutugno, beide oudwinnaars van het Eurovisiesongfestival. In totaal namen er 22 landen deel aan dit festival. Malta kwam terug naar het festival, terwijl Nederland zich terugtrok omwille van de Nationale Dodenherdenking die toen plaatsvond. Carola moest die avond optreden als achtste na Luxemburg en voor Frankrijk.

Het werd één van de spannendste puntentellingen in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. De laatste punten uit Italië moesten de beslissing brengen of Frankrijk of Zweden zou winnen. Uiteindelijk eindigden ze beiden op 146 punten. Men keek toen naar het aantal 12, 10,… punten die men ontvangen had en Zweden wist meer 10 punten te verzamelen dan Frankrijk, waardoor ze hun derde overwinning binnenhaalden. In de huidige regels echter zou Frankrijk gewonnen hebben omdat ze van meer landen punten kregen. Carola ontving van vier landen het maximum van de punten.

De nasleep van het Eurovisiesongfestival

Ook na haar tweede deelname aan het festival, bleef ze niet bij de pakken zitten en produceerde ze nog enkele albums in de jaren ’90. In 2006 probeerde ze het opnieuw in Melodifestivalen, met succes. Ze won met haar lied Evighet de nationale voorronde. Op het festival in Athene werd ze uiteindelijk vijfde.

12 poäng till Sverige| 1974 – 1984 – 1991 – 1999 – 2012 – 2015 – 2024

📷 Omslagfoto YouTube

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.