12 poäng till Sverige| 1984

12 poäng till Sverige| 1984

Zweden won vorig jaar voor de zevende maal het Eurovisiesongfestival en komende zaterdag is Malmö opnieuw het strijdtoneel voor de wedstrijd. Deze week halen we nog eens alle Zweedse overwinningen vanonder het stof. Gisteren de eerste overwinning van 1974 en nu maken we een sprong van 10 jaar naar 1984.

Selectieprocedure

Het concept dat SVT componisten vroeg om een lied te schrijven voor Melodifestivalen was overboord gegooid en in 1984 waren er open inschrijvingen voor de wedstrijd. SVT kreeg voor Melodifestivalen 1984 de keuze uit meer dan 90 inzendingen. Een vakjury selecteerde de beste tien voor de finale. Deze finale vond plaats op 25 februari in Göteborg en werd gepresenteerd door Fredrik Belfrage. De winnaar werd gekozen door verschillende jury’s, allemaal van verschillende leeftijdscategorieën. Vrij overtuigend wonnen de Herreys met hun lied Diggi-loo diggi-ley.

Herreys is een Zweedse popgroep bestaande uit Richard, Louis en Per Herry. In de beginjaren van de groep in de jaren ’70 was hun zus Marie ook lid van de groep. Muziek zat altijd al in de genen van de broers. Ze moesten op jonge leeftijd zien rond te komen door muziek te spelen. Eind jaren ’70 besloot Marie uit de groep te stappen en gingen de broers naar Los Angeles om muziek te maken. De groep bleef actief tot 1987.

Het Eurovisiesongfestival 1984

Het festival in 1984 was de 29ste editie van de wedstrijd. Deze vond plaats op 5 mei 1984 in Luxemburg. De show werd gepresenteerd door Désirée Nosbusch. Negentien landen namen deel aan dit festival, wat één minder was dan het jaar voordien. Griekenland en Israël trokken zich terug, terwijl Ierland na 1 jaar afwezigheid al terugkeerde. De Herreys mochten de avond openen. Het kon niet beter gaan voor de Herreys. Ze bezorgde Zweden hun tweede overwinning in de songfestivalgeschiedenis. Na een spannende strijd met Ierland won men de wedstrijd met 145 punten. Men ontving vijf keer het maximum van de punten namelijk van Cyprus, Ierland, Denemarken, Oostenrijk en Duitsland.

De nasleep van het festival

Ook na hun overwinning bleven ze liedjes schrijven en albums opnemen, echter bleef het succes steken in Zweden en kon men niet meer het succes van Diggi-loo diggi-ley evenaren. In 1987 besliste de groep om ermee te stoppen en gingen de broers hun eigen weg.

12 poäng till Sverige| 1974 – 1984 – 1991 – 1999 – 2012 – 2015 – 2024

📷 Omslagfoto YouTube

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.