Tsjechië

Tsjechië
Omroep| ČT
Deelnames| 8 deelnames
Eerste deelname| 2007
Laatste deelname| 2019
Hoogste notering| 6e: Mikolas Josef – Lie To Me (2018)
Het heeft een hele tijd geduurd voor Tsjechië deelnam aan het Eurovisiesongfestival. De openbare omroep ČT nam al deel aan andere Eurovisieprogramma’s. In 2004 was er voor het eerst interesse en de omroep schreef zich in voor de editie van 2005. De omroep trok zich uiteindelijk terug omdat er al twee grote evenementen gepland stonden en dat er geen derde meer bij kon. Een jaar later stuurde ČT hun kat naar Griekenland. Op 16 april 2006 bevestigde de omroep dat het land in 2007 hun debuut zou maken.
ČT koos ervoor om hun allereerste kandidaat te kiezen via de nationale voorronde “Eurosong 2007”. Eén van de criteria om hieraan mee te kunnen doen was dat de deelnemers recent nog in de hitparade moesten hebben gestaan. Er waren ongeveer tien kandidaten en het publiek mocht uiteindelijk beslissen wie voor Tsjechië naar het songfestival in Helsinki, Finland mocht gaan. Behalve via televoting werd er gestemd via internet, waarmee het land een Europese primeur had. Winnaar werd de zeer populaire rockband Kabát, met het nummer Mala dama. Kabát moest eerst aantreden in de halve finale waar het maar één punt kreeg van Estland. Hierdoor stootte het land niet door naar de grote finale op zaterdag.
Na veel treuzelen besliste ČT om in 2008 toch een kans te wagen op het Eurovisiesongfestival. Opnieuw werd er gekozen voor de formule van Eurosong. Tien kandidaten namen het tegen elkaar op en de winnaar werd Tereza Kerndlova met Have some fun. Zij mocht voor het land naar Belgrado, Servië. Opnieuw werd het voor de Tsjechen een fiasco. Met slechts negen punten keerde Tereza terug naar huis. 
Een jaar later gooide de openbare omroep het roer drastisch om. Er werd geen Eurosong meer georganiseerd maar de kandidaat werd intern gekozen. De keuze viel op de populaire band Gipsy.cz met Aven Romale. Ook deze inzending haalde finale niet, het kreeg zelfs geen enkel punt.
Het ging al vanaf 2008 in de lucht dat Tsjechië zich zou terugtrekken van het festival wegens te weinig belangstelling van het publiek en uiteraard de tegenvallende resultaten. Eind 2009 kondigde de openbare omroep ČT dan ook aan dat het land zich voor onbepaalde duur terugtrekt op het Eurovisiesongfestival. 
Na vijf edities te hebben overgeslagen keert het land terug naar het Eurovisiesongfestival. De overtuigingskracht van de EBU en het feit dat het festival georganiseerd wordt in buurland Oostenrijk hebben ČT over de streep getrokken om terug te keren naar het festival. De inzending zal zoals in 2009 opnieuw intern gekozen worden en de keuze viel op Marta Jandová & Václav Noid Bárta en de ballade Hope never dies. Velen hadden dit in de finale gezien maar het mocht opnieuw niet baten voor de Tsjechen, ze strandden op een dertiende plaats. In Stockholm (2016) was wel raak voor Tsjechië. De ballade I Stand kon nipt de finale bereiken en werd daar 25e.
Voor het eerst sinds hun comeback organiseerde de omroep een nationale voorronde voor de aanduiding van de kandidaat van 2018. Er werd geen show op de televisie gehouden maar alles verliep via het internet. Vijf kandidaten werden er geselecteerd en Mikolas Josef werd als winnaar geroepen. In Lissabon behoorden de Tsjechen voor het eerst in de geschiedenis tot de topfavorieten. Zover kwam het niet maar een tweede finaleplaats werd verworven en de eerste top tien plaats. Ook in Tel Aviv kon Tsjechië de finale bereiken.

table.GeneratedTable {
width: 100%;
background-color: #ffffff;
border-collapse: collapse;
border-width: 2px;
border-color: #7900ff;
border-style: solid;
color: #000000;
}

table.GeneratedTable td, table.GeneratedTable th {
border-width: 2px;
border-color: #7900ff;
border-style: solid;
padding: 3px;
}

table.GeneratedTable thead {
background-color: #3595ff;
}

Jaar Artiest Inzending Finale Ptn H. Finale Ptn
2007 Kabát Malá dáma XX XX 28e 1pt
2008 Tereza Kerndlová Have some fun XX XX 18e 9pt
2009 Gipsy.cz Aven Romale XX XX 18e 0pt
2015 Marta Jandová & Václav Noid Bárta Hope never dies XX XX 13e 33pt
2016 Gabriela Gunčíková I stand 25e 41pt 9e 161pt
2017 Martina Bárta My turn XX XX 13e 83pt
2018 Mikolas Josef Lie To Me 6e 281pt 3e 232pt
2019 Lake Malawi Friend of a friend 11e 157pt 2e 242pt
Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.