Nog 8 dagen: Montenegro en Roemenië

Nog acht keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 15. In de eerste halve finale is dat Montenegro en in de tweede halve finale is dat Roemenië.

Montenegro

Montenegro: Sergej Cetkovic – “Moj Svjet”
Net zoals de voorbije jaren koos men er ook deze keer voor om een interne selectie te organiseren.

Eind november werd reeds bekend dat Sergej Cetkovic het land zou vertegenwoordigen.
Het doel van deze man is het land naar de finale te loodsen, wat tot nog toe nooit gelukt is.

Sergej kwam reeds op 7-jarige leefdtijd in contact met muziek. Hij speelde in enkele bands en nam deel aan wedstrijden.
Het jaar 2007 betekende zijn grote doorbraak in Servie en Montenegro. Hij had enkele grote hits en tourde door het hele land.
In 2013 wou hij ook al deelnemen aan het festival, maar door tijdsgebrek slaagde hij er niet in.
In maart werd dan ook zijn lied Moj Svjet voorgesteld aan het grote publiek.

Kan Montenegro het songfestival winnen?

JA en NEEN want over het algemeen wordt dit lied goed tot zeer goed ontvangen. Vele vinden het een echte ballade met emotie en met inhoud. Vaak wordt het de beste inzending van het land genoemd. Enigszins spijtig is dat alles in het Montenegrijns wordt gezongen vinden sommigen.Opnieuw zijn de bookmakers het niet echt eens met de fans en ze plaatsen dit op een 23ste plaats

Het verleden van Montenegro

Na de splitsing van Servië en Montenegro kwam het land voor het eerst aantreden in 2007. In tegenstelling tot Servië kon men zelfs nog nooit de finale bereiken. Hun hoogste notering tot nu toe was de 11de plaats in de halve finale in 2009. In 2013 was men een van de favorieten voor de finale te halen, maar men faalde mede dankzij de jury.Roemenië

Roemenië: Paula Seling & Ovi – “Miracle”

De Roemeense voorronde werd pas gestart in januari. Toen mocht iedereen die wou zich aanmelden. Uit een poule van 150 inzendingen koos een selectiecomitselectie comité de 12 beste inzendingen die in de nationale finale zouden deelnemen.


De finale, die georganiseerd werd op 1 maart, werd gewonnen door het duo Paula Seling en Ovi. De vakjury plaatse dit op de eerste plaats en de kijkers thuis op een tweede plaats. Hun lied heet Miracle.


De songfestivalliefhebbers kennen dit duo zeker nog uit 2010 toen ze ook deelnamen aan het songfestival in Oslo. Ze eindigden toen op een knappe derde plaats.

Maar ook daarbuiten zijn ze heel actief. Paula heeft al meerdere hits en albums opgenomen en nam deel aan tal van tv-programma in het land.
Ovi heeft buiten de Roemeense nationaliteit ook de Noorse en nam ook enkele malen deel aan Melodi Grand Prix als zanger en componinst maar telkens zonder succes.


Kan Roemenië het songfestival winnen?


Ja want het lied krijgt zeer goede kritieken van de pers en de fans. De meesten vinden dit lied zeer goed en op niveau van 2010. Ook de stem van Paula wordt aangeprezen.

Ook de bookmakers zien dit hoog eindigen en plaatsen dit vaak in de top 10.


De geschiedenis van Roemenië
Normaal zou men reeds in 1993 deelgenomen hebben maar toen geraakte men niet door de Oost-Europese voorronde. Een jaar later was het wel zo ver maar zonder succes. Het eerste succes kwam er in 2005 met een derde plaats. In 2010 werd dit nog eens herhaald. Ook wist men steeds de finale te bereiken.
Startnummer 15: Nog zwart noch wit
Of starnummer een goede plek is of niet kunnen we niet echt afleiden uit de statistieken. 7 op de 12 keer kwalificeerde zich voor de finale, dus iets meer dan 50%.Wij zouden in dat geval ons geld op Roemenië zetten.
Ook België startte in 2013 en werd 5de in de halve finale.

Morgen: Hongarije

Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.