Nog 13 dagen: België en Wit-Rusland

Nog dertien keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 10. In de eerste halve finale is dat ons landje België en in de tweede halve finale is dat Wit-Rusland.

België
België: Axel Hirsoux – “Mother”
In tegenstelling tot 2010 en 2012, toen de VRT koos voor een interne selectie, was het vrij snel duidelijk dat men Eurosong opnieuw van onder het stof zou halen. In een eerste fase mocht elke geïnteresseerde artiest een cover van een eurosonglied zingen en opsturen. Daaruit koos de vrt een selectie die dit lied zou mogen brengen voor een jury in het Sportpaleis te Antwerpen. 

Deze juryleden waren Bart Peeters, Piet Goddaer en Jef Martens. 
Per casting mochten 16 artiesten deelnemen waarvan 4 rechtstreeks naar de halve finale zouden gaan en 4 naar de callaback.

In de eerste casting was er een verbluffende prestatie van Udo met het lied Ne partez pas sans moi. Hij kreeg het meeste aantal punten en mocht naar de halve finale net zoals  Eva Jacobs, Axel Hirsoux en Nelson. Jessy, White Bird, Joyce en 2fabiola hadden nog een kans in de callback.
In de tweede casting viel vooral de prestatie op van Petra, met haar eigen versie van het lied All kinds of everything, waarmee ze de eerste plaats behaalde. Verder mochten ook nog Axeela, Yass en Tisha Cyrus nazr de halve finale. Bandits, Day one, Mr Jones en Sil moesten naar de callback.

In de callback moesten de 8 artiesten een andere cover zingen. Nu mochten zowel jury als de mensen thuis stemmen en deze kozen voor Day One, Sil, Bandits en 2fabiola.
In de halve finales kwamen 4 artiesten aan bod die hun lied brachten die gekozen werd door de jury. De jury mocht dus een aantal liedjes selecteren die wareb opgestuurd.  In totaal waren dit meer dan 500 liedjes en uit deze koos men de beste(n) voor de artiest. Sommige kregen dus 1 keuze, andere verschillende. In de eerste halve finale was er meteen opschudding. De 2 topfavorieten Petra en Udo eindigden 3de en 4de bij de jury. De televoters wisten nog Udo te redden die samen met de onverwachte Eva Jacobs doorging. De tweede halve finale kabbelde maar een beetje voort en Sil en Yass plaatsen zich voor de finale.
In de derde halve finale waren alle ogen gericht op de Bandits, maar het was de waalse zanger Axel Hirsoux die de grootste ogen gooide. Hij ontving 2 keer het maximum van de punten van de jury en ook de televoters volgde hun voorbeeld. Ook de bandits mochten naar de finale.
In de finale, in een half gevuld Sportpaleis,  kozen een Europese jury en de televoters wie naar Kopenhagen mocht. De jury’s waren nog een beetje verdeeld maar gaven toch al 4 keer 12 punten aan Axel. Maar de televoters zorgden voor de doorslag, met een monsterscore van 57% en 160 punten haalde Axel  het ruim voor Bandits met het lied Mother.
Axel Hirsoux is een waalse zanger die nog maar aan het begin van zijn carrière staat. In 2013 nam hij deel aan Star Academy (Franse versie) en The Voice Belgique (Waalse versie), maar werd telkens vroeg uitgeschakeld.

Kan België het songfestival winnen?
JA want het nummer is uniek in zijn genre en de stem van Axel blaast heel veel mensen weg. De stem wordt beter onthaald dan het lied maar toch zien velen dit doorgaan naar de finale. De bookmakers geloven er nog meer in en plaatsen hem in de top 10.
NEEN want de eerste halve finale is overladen met ballads en men kan niet voorspellen welk zal aanslaan bij de kijkers thuis. Ook is het lied voor sommigen vaak gedateerd.

Het verleden van België
België is een van de stichters van het festival en nam dus deel sinds 1956. Men heeft slechts 3 keer niet deelgenomen maar dat kwam door het slechte resultaat het jaar voordien.
Men wist het festival 1 keer te winnen in 1986 en men behaalde een tweede plaats in 1979 en 2003.

De invoering van de halve finales was geen zegen voor ons land. Tot 2009 bereikte men nooit de finale. In 2010 kwam de kentering toen Tom Dice 6de werd in Oslo en zelfs zijn halve finale overtuigend won. Deze 6de plaats is nog steeds de beste notering voor een lied uit Vlaanderen. In 2011 waren we heel dicht bij de finale, 2012 was een ramp en in 2013 scoorde we verrassend goed met een gedeelde 11de plaats.


Wit-Rusland
Wit-Rusland: Teo – “Cheesecake”
In oktober maakte de nationale omroep bekend dat iedereen die wou deelnemen aan de nationale finale zich kon inschrijven.
Eind november mocht iedereen zijn lied brengen voor een jury die daaruit de 15 finalisten zou kiezen. Een lied viel echter nog af omdat het reeds in 2011 was uitgebracht,  dus 14 artiesten namen deel aan de finale die gehouden werd in december.

Na een spannende jurytelling en televoting stonden 2 liedjes op kop. Teo met het lied Cheesecake en Max Lorens met het lied Now you are gone.
Men besliste dan dat elk jurylid moest stemmen op een van de 2 liedjes en men koos unaniem voor het lied van Teo.

Teo is een popzanger die toch al enige naambekendheid heeft verwerfd in zijn land. In 2009 probeerde hij ook al eens deel te nemen aan het festival maar dit mislukte.

Kan Wit-Rusland het songfestival winnen?
NEEN want het lied wordt in het algemeen negatief onthaald. Een vaak gehoorde kritiek is het feit dat hij rare bewegingen maakt bij zijn act en dat het lied op sommige momenten kinderachtig overkomt. Net zoals bij al hun inzendingen is hun Engels ook niet echt optimaal om niet te zeggen slecht.
Ook de bookmakers geloven er niet echt in en plaatsen dit vaak bij de laagste 5.

Het verleden van Wit-Rusland
Men nam voor het eerst deel in 2004 bij de start van de halve finales maar men wist sindsdien nog geen echte potten te breken. Enkel in 2007 behaalde men een zesde plaats met Dmitry Koldun en het lied Work Your Magic. Daarna wist men zich nog enkel in 2010 en 2013 te kwalificeren maar haalde men respectievelijk een 24ste en 16de plaats in de finale.
Startnummer 10: Brengt het ons geluk?
Vanuit startnummer wist men zich 7 op de 12 keer te kwalificeren voor de finale. Wat in het voordeel van Belgie kan spelen is het feit dat in halve finale 1 enkel in 2012 dit nummer niet doorging.
Een leuk weetje is dat Tom Dice in 2010 ook vanop deze startplaats moest beginnen en de halve finale grandioos won en 6de eindigde in de finale? Herhaalt de geschiedenis zich, dat zien we binnen minder dan 2 weken.


Morgen: Moldavië & Macedonië
Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.