Nog 12 dagen: Roemenië

Nog slechts 12 keer slapen en dan is de dag aangekomen voor de eerste halve finale. Tot die tijd zullen we elke dag vooruitblikken door één land in de schijnwerpers te plaatsen. Vandaag zullen we het succesvolle Roemenië bespreken.

Er werd ook dit jaar in Roemenië een nationale finale georganiseerd. Van alle inzendingen die  binnenkwamen bekeek een jury deze en de tien beste werden doorgelaten naar de finale. 
De finale werd gehouden op 8 maart 2015 & de winnaar werd gekozen door een combinatie van televoting en jurypunten. Voltaj won zowel de jury als de televoting en mocht daardoor naar Wenen met hun lied De la capat. Later werd dit nog veranderd naar de All over again, omdat een deel van het lied in het Engels gezongen wordt.
Voltaj is een groep die reeds in 1982 werd opgericht. In 2005 wonnen ze een MTV-award voor beste Roemeense act. 
Kan Roemenië het festival winnen?
Neen want vele reacties op het lied zijn niet echt positief. Ballads zijn erg in dit jaar, maar dit zit niet bij de beste ballads van dit jaar. Velen zien de mogelijkheid dat Roemenië voor het eerst zich niet zou kwalificeren. De bookmakers zien dit wel nipt kwalificeren voor de finale, maar daar zou het geen schijn van kans maken.

De geschiedenis van Roemenië
Het land zou voor het eerst deelnemen in 1993 , echter geraakte men niet door de Oost-Europese voorronde. In 1994 kwam het echte debuut, echter waren de eerste jaren allesbehalve succesvol. Pas in 2005 kwam het eerste succes met een derde plaats in de finale. Dit werd nogmaals herhaald in 2010. Het is ook één van de weinige landen die zich altijd wist te kwalificeren voor de finale.

Het startnummer 15
Roemenië moet als voorlaatste optreden in de eerste halve finale, een plek die al zeer succesvol was in het verleden, ook voor ons land.


Morgen: Finland
Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.