Jaaroverzicht 2019| Eerste halve finale.

2019 gaat zijn laatste dagen in en dan wordt er traditioneel teruggeblikt op het afgelopen jaar. Ook wij bij Eurosongland halen ons jaaroverzicht boven. Gisteren blikten we al eens terug op de tweede editie van Eurovision Choir of the Year en vandaag, morgen en maandag is het tijd voor het grote Eurovisiesongfestival. Vandaag blikken we terug op de eerste halve finale.
België op het Eurovisiesongfestival 2019.
In België was de Waalse openbare omroep RTBF verantwoordelijk voor het selecteren van de kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. De RTBF koos zijn kandidaat volledig intern en greep terug naar de succesformule van 2017. Pierre Dumoulin werd opnieuw verzocht om een nummer te schrijven. De 18-jarige Eliot Vassamillet (herlees het bericht) werd gekozen om het land te vertegenwoordigen en zijn nummer Wake Up werd op 28 februari tijdens de ochtendprogramma’s van MNM en VivaCité voorgesteld (herlees het bericht).
De eerste halve finale in Tel Aviv
Het Eurovisiesongfestival 2019 vond plaats in de Israëlische badstad Tel Aviv. Op maandag 28 januari werd er geloot welke landen er mochten deelnemen aan de eerste halve finale. Door de organisatoren van het festival werd beslist dat er in de eerste halve finale 17 landen zouden aantreden. Naast de zeventien landen beslisten ook Frankrijk, Israël en Spanje mee over de resultaten van de avond. De volledige show werd in goede banen geleidt door Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar en Lucy Ayoub.
De winnares van 2018, Netta opende deze halve finale feestelijk en Dana International deed de intervalact.
(Her)ontdek de kandidaten van de eerste halve finale: Australië, België, Cyprus, Estland, Finland, Georgië, Griekenland, Hongarije, IJsland, Montenegro, Polen, Portugal, San Marino, Servië, Slovenië, Tsjechië, Wit-Rusland.
Resultaten eerste halve finale
De eerste halve finale werd aangezien als de zwakste halve finale van het jaar. Toch waren er enkele artiesten die konden overtuigen. Zo werd Kate Miller-Heidke na haar optreden meteen meerekend tot één van de favorieten om het Eurovisiesongfestival te winnen. 
Deze halve finale bracht ook de IJslandse delegatie hoop want na vier jaar kon het land opnieuw de finale bereiken. Ook San Marino kon dankzij Serhat en zijn aanstekelijke Say Na Na de finale behalen, en dat voor de tweede keer in de geschiedenis van het land.
Voor Polen kwam de niet-kwalificatie harder aan want de groep Tulia kwam amper twee punten te kort voor een plek in de finale. Sinds 2011 stootte Hongarije elk jaar door naar de finale van het festival maar in Tel Aviv slaagde Joci Papai er niet in, ook bij deze delegatie was de teleurstelling groot.
In deze halve finale zagen we (voorlopig) de laatste keer artiesten uit Hongarije en Montenegro verschijnen op het podium. Beide omroepen hun land trekken zich terug voor het Eurovisiesongfestival in Rotterdam.
De volledige resultaten:
01. .com/proxy/ Australië Kate Miller-Heidke – Zero Gravity (261)
02. 25px-EuroRep%C3%BAblica_Checa.svg Tsjechië Lake Malawi – Friend of a Friend (242)
03. 25px-EuroIslandia.svg IJsland Hatari – Hatrið mun sigra (231)
04. .com/proxy/ Estland Victor Crone – Storm (198)
05. .com/proxy/ Griekenland Katerine Duska – Better Love (185)
06. .com/proxy/ Slovenië Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi (167)
07. 25px-EuroServia.svg Servië Nevena Božović – Kruna (156)
08. 25px-EuroSan_Marino.svg San Marino Serhat – Say Na Na (150)
09. .com/proxy/ Cyprus Tamta – Replay (149)
10. 25px-EuroBielorrusia.svg Wit-Rusland ZENA – Like It (122)
11. .com/proxy/ Polen Tulia – Pali Się (Fire Of Love) (120)
12. .com/proxy/ Hongarije Joci Pápai – Az én apám (97)
13. 25px-EuroB%C3%A9lgica.svg België Eliot – Wake Up (70)
14. .com/proxy/ Georgië Oto Nemsadze – Sul Tsin Iare (62)
15. 25px-EuroPortugal.svg Portugal Conan Osíris – Telemóveis (51)
16. .com/proxy/ Montenegro D-moll – Heaven (46)
17. 25px-EuroFinlandia.svg Finland Darude feat. Sebastian Rejman – Look Away (23)

Deze halve finale werd gewonnen door Kate Miller-Heidke uit Australië. Tsjechië en IJsland vervolledigen de top drie. Slecht nieuws was voor Eliot uit België, hij kon de finale niet behalen. Het is de tweede keer op rij dat België de finale niet kan halen.

Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.